Полският президент Анджей Дуда пристигна днес в Украйна на трето посещение от началото на руското нахлуване на 24 февруари т.г., съобщават украинските медии.

Предстоят двустранни разговори между Дуда и украинския му колега Володимир Зеленски и техните делегации, които ще обхванат военното, икономическото и хуманитарното сътрудничество.

Визитата идва ден преди украинския национален празник, Деня на независимостта, 24 август. Киев очаква руски нападения и провокации на тази дата.

Полша е сред европейските страни, оказващи най-голяма военна помощ на Украйна. По данни на Ройтерс досега тя достига до $1,7 млрд.

По време на посещението Украйна ще проведе втората среща на върха на Кримската платформа - този път, поради войната, тя ще бъде онлайн, предаде украинският сайт НВ.

Кримската платформа е първата голяма международна платформа за преговори за Украйна относно деокупацията на Крим, се казва в информацията. Тя припомня, че миналата година учредителната среща на върха на Кримската платформа в Киев събра представители на всички страни от НАТО и ЕС и предизвика силно раздразнение в Русия. Във форума участваха 46 международни делегации.

Въпреки това, както отбеляза украинският външен министър Дмитрий Кулеба, решението за провеждане на втората среща на върха на Кримската платформа дори по време на войната е фундаментално.

„Искаме да изпратим много ясен сигнал: дори ако – на теория – врагът отново застане близо до Киев, ние пак ще планираме деокупацията на Крим. Много е важно да разберем, че колкото и да е трудно, винаги трябва да мислим стратегически – ще дойде време да деокупираме нашите територии. И срещата на върха на Кримската платформа е сигнал именно за това“, подчерта министърът.

Онлайн срещата съвпада със серия взривове на руски военни обекти в окупирания от Русия през 2014 г. полуостров и с украинска офанзива в Херсонска област, с която той граничи на север.

Тази година ще има повече гости на срещата, отколкото миналата година: повече от 60 чуждестранни участници  - държави и организации - са потвърдили участието си онлайн.

Първият заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова каза за агенция Укринформ, че участието си са потвърдили германският канцлер Олаф Шолц, канадският премиер Джъстни Трюдо, японският премиер Фумио Кишида, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и Мария Пейчинович-Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа.