Извиването на ръце между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" по отношение на фирмите от пътното строителство чрез процедурни хватки продължава.

След като днес парламентът не можа да вземе решение в пленарната зала за позволяване на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да продължи да извършва ремонти по републиканската мрежа, и го отложи за утре, по всичко личи това пак няма да се случи. Причината - депутатите на ПП бойкотираха заседанията на комисията по бюджет и финанси и правната комисия, на които проектът е разпределен, този следобед. Така той не може да бъде гледан и съответно по него да бъде изготвен доклад, който да влезе в срок в пленарната зала.

Както Клуб Z писа, в дъното на този бойкот стои продължилият и вчера спор между коалиционните партньори за това Андрей Гюров (ПП) или Любомир Каримански (ИТН) да оглави Българската народна банка (БНБ).

Отделно, хората на Слави Трифонов не били съгласни с предложение на вицепремиера и финансов министър Асен Василев регионалното министерство да се разплати сега с половината от средствата за пътищата, а после парите за строителството да минават през отделни постановления на Министерския съвет, т.е. след санкция на финансовия министър.

Така днес в парламента дойде вицепремиерът и министър на МРРБ Гроздан Караджов, за да представи плана за частично разплащане с фирмите за вече извършените от тях дейности, за да изплатят на строителите вече заработеното; да се разреши на АПИ да продължи да поддържа и да ремонтира републиканската пътна мрежа по действащите договори до избор на нови изпълнители по новите открити конкурсни процедури; и да даде възможност да се довършат 278-те недовършени обекта, магистрални пътни участъци, мостове, тунели и други.

Още вчера обаче депутатите на ПП не се явиха като по команда в комисията по бюджет и финанси, което не й позволи да заседава, защото кворум нямаше. Така днес председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че точката не може да бъде гледана, защото не е представен доклад от бюджетна комисия. 

Но в добавка, оказа се, вчера Минчев е разпределил проекта и в комисията по правните въпроси, която тепърва трябваше да заседава по проекта на решение. 

След спор в зала и 20-минутно съвещание, което се превърна в 40-минутно, депутатите решиха да отложат точката за утре. И в действителност тя стои в дневния ред като решение, което НС ще гласува след петъчния парламентарен контрол. 

Обаче... и двете насрочени за днес следобяд специално за целта заседания - и на бюджетната, и на правните комисии, така и не се състояха. Защото отново не се явиха депутатите на "Продължаваме промяната". Любопитното е, че случайно или не, не само депутатите на ПП не се явиха в бюджетната комисия, а и самият Асен Василев, който трябваше да бъде изслушан на блиц контрол.

Така на практика утре пак няма да има доклад. И въпросът с пътното строителство и ремонти пак няма да бъде разгледан.