Представителите на браншова камара "Пътища" прекратяват вече организираните за утре и другиден протести пред прозорците на властта. Това обяви днес пред медиите Стефан Чайков от организацията след като той и неговите колеги се срещнаха за пореден път с министърката на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. 

"Видимо позициите между бранша и държавата се доближават, очаква се през следващите дни да се стигне до споразумение", обяви Чайков днес. 

Това, което трябвало пък да се случи през последните два дни е да се "изчистят въпросите от юридически и финансов характер". Комитова пък правела всичко възможно да намери пари, за да се разплати държавата с фирмите. 

Това е рязко намаляване на напрежението след като само преди ден от камарата искаха агресивно оставката на министърката. Те направиха своите искания в официално писмо до премиера Стефан Янев. Общо-взето такова беше и отношението на МРРБ през последните дни, но очевидно днес вече има промяна в позициите и определено сближаване. 

Никаква конкретика не бе обявена днес обаче.

Проблемът е вече известен - компаниите са извършили строително-монтажни дейности, които са им били възложени от АПИ и вече чакат парите си. Проблемът е, че АПИ първо няма пари - защото правителството на ГЕРБ е заложило в бюджета едва 382 млн. лв. за пътна поддръжка, а в същото време е сключило договори за над милиард. В същото време има сериозни съмнение и дали тези договори са законни, защото, по думите на служебния кабинет, анексите към тях за допълнително възлагане на дейности надхвърлят 50-те позволени допълнителни процента, както повелява ЗОП. Тоест - една фирма е сключила договор за 20 млн. лв. и според закона има право на анекс за максимум още 10 млн. лв. Вместо това има компании, които са получили анекси за десетки милиони повече. 

Служебното правителство твърди, че няма как да се разплати с тези фирми преди да се измисли начин как "да се изправят тези договори". Фирмите пък казват, че вината не е в тях, въпреки че председатели на сдружението са бивши шефове в АПИ и то от времето на ГЕРБ. 

Така решението на заплетения казус все още е неясно. Разговорите продължават, но фирмите оставали в протестна готовност. Те искат да се осигурят поне 600 млн. лв. още тази година, при общо дължими от държавата около 900 млн. лв.