По всичко личи темата с българското "да" за Република Северна Македония (РСМ) в ЕС, която тлее като нерешен спор в управляващата коалиция, не само не е изчерпана с вчерашния предупредителен фейсбук пост на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, ами и ще продължи да се задълбочава. Особено на фона на днешното публично изказване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в на визита у нас, а именно - че "разчита на България" да позволи на Скопие да започне преговори за присъединяване. За това Фон дер Лайен е настояла и на среща с председателите на парламентарните групи.

Формално, както е известно, промяна в българската позиция няма - ветото пада, когато РСМ започне да изпълнява ангажиментите си по договора от 2017 г. Тази позиция бе потвърдена още от 44-ото Народно събрание, записана и в коалиционното споразумение и препотвърдена от участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев.

Както Клуб Z е писал, премиерът Кирил Петков обаче периодично поставя пред партньорите си в управлението въпроса с отпадането на "ветото" и среща категоричното "не" на ИТН и БСП. И именно в това вчера Трифонов обвини Петков - че смята да пусне Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС, без да се консултира нито с дипломатите от МВнР, нито с коалиционните си партньори, като заобиколи коалиционното споразумение. Чужди дипломати едва тази седмица били разбрали, че решение на коалицията в тази посока няма, а партньорите в управлението не знаели какво точно е обещал премиерът.

Така днес от ПП им се наложи да влязат в обяснителен режим. 

"Задкулисни разговори няма. Показали сме още от самото начало на тази коалиция, че разговорите се водят открито, с аргументи и когато е възможно - и пред обществото, и пред медиите. Така че, няма задкулисие, има интензивни консултации с оглед защита на националния интерес" - коментира в парламента председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

А и ИТН, и БСП, и ГЕРБ и дори "Възраждане" затвърдиха позициите си - Скопие в ЕС без изпълнение на ангажиментите не може да има.

"Тайни договорки няма и не може и да има, тъй като решението може да бъде взето само от Народното събрание" - посочи и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. - "Имаме рамково споразумение, което обвързва правителството. В този смисъл не може един човек, който и да е било той, да поема такива ангажименти. Надявам се, че емоциите ще преминат, сложна е коалицията, винаги съм го казвал". 

Иванов призна, че темата е била обсъждана при срещата с председателката на ЕК. И допълни, че й е било обяснено колко сложна е ситуацията и че за падане на българското "вето" трябва да има решение на парламента.

"Това беше изрично обяснено на нашите европейски партньори", подчерта той.

По думите му обяснили на гостите от ЕК и че ако се върви към някаква промяна, то европейските институции трябва да защитават българските позиции, "защото тук не става въпрос просто за спор между България и РСМ, а на България като членка на ЕС и и една страна, която е кандидат". Въпросът бил поставен така: как ЕК може да помогне.

"Няма натиск, няма извиване на ръце. Тези легенди, които самите нас ни поставят в унизително положение, нямаме никакъв интерес сами да си ги възпроизвеждаме".

"Няма да има предсрочни парламентарни избори. Към момента. 100% в следващите 4 години не мога да ви обещая, но сега не".

За ИТН позицията на България за Северна Македония не подлежи на договорки, а отстъплението може да застраши стабилността на управляващата коалиция - заяви и своеобразният говорител на депутатите от партията на Трифонов Станислав Балабанов.

Според юристи обаче Министерският съвет може да "прескочи" парламента и да даде мандат на външния министър за българско "Да". В тази конфигурация обаче това би било трудно постижимо предвид факта, че Теодора Генчовска е квота на ИТН, а единодушие в кабинета, както е ясно - няма.