Русия има 30 дни да погаси задължение по две емисии еврооблигации на своя дълг и ако не изпълни условията в рамките на разрешения прозорец - ще изпадне в дефолт. Или иначе казано - в технически фалит. 

Както Клуб Z вече писа - САЩ не разрешиха снощи на руското правителство да заплати на притежателите на руски суверенен дълг повече от 600 милиона долара от резервите, държани в американски банки. Така Москва не успя да погаси задължението си. 

Днес от Русия обявиха, че са опитали да платят в рубли, но това е отказано, защото за да стане това държачите на облигациите  трябва да имат достъп до руски банки с рублови сметки - нещо, което санкциите на практика правят невъзможно. Русия обеща днес, че ще държи парите в сметка и че ще позволи на кредиторите да обменят сумите в твърда валута след падането на санкциите, спрямо курса от вчера. Но това не е правнообвързващо съобщение. 

Така буквално от вчера започва да тече 30-дневният срок, който Москва има, за да погаси задължението. 

До края на март САЩ и парнтьорите позволяха на Москва да оперира с малко валута, за да покрива задълженията, но поредният кръг санкции затегна достъпа до резервите. 

Дефолт по дълга за Русия означава, че тя ще бъде тотално изолирана от финансовите пазари, че няма да може да набира дълг и че чуждестранните инвестиции ще секнат. За години. Истината обаче е, че повечето от последствията и в момента са актуални, така че ударът е по-скоро с дългосрочни негативни последици. Трябва да се има предвид, че Русия има пари да плаща - просто няма достъп до тях.