Тъй като някои от заложените в плана за възстановяване реформи вече са направени или са в процес по изпълнение, България може да очаква първите плащания на безвъздмездните средства до 4 месеца.

Това заяви днес финансовият министър Асен Василев, който отговаря и за българския план. 

Припомняме, че утре в България се очаква да пристигне председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и официално да обяви, че документът ни е одобрен. 

До края на годината страната ни може да получи около 1,4 млрд. евро от общо 13 млрд. лв., одобрени за София. Другите средства ще се усвояват плавно до 2026 година. 

Според Василев, страната ни е предала плана само с 37 дни закъснение. Наложило се е двукратно преправяне на проектите, но всичко вече било готово. 

"Министерствата могат да започнат работа по проектите буквално от утре", увери министърът. 

"Тези средства са огромен шанс България да трансформира икономиката и обществото в модерно европейско общество. За да може това да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, които също са заложени. Тези средства не идват като подарък. Ако не направим реформи, няма да получим средства", категоричен е Василев. 

Припомняме и че най-голямата пречка пред одобряването на плана ни, освен вътрешно-политическите неразбории, бе енергетиката. Сегашното правителство смени изграждането на паро-газовата централа от плана "Пеканов" с гигантски завод за батерии, който обаче продължава да бъде неодообяснен и икономическите му сили са съмнителни. 

Какво включва българският план за възстановяне? 

Отново днес правителството най-накрая публикува и съответния документ на сайта на министерството на финансите. До медиите бе изпратена и версия, показваща най-важното в него. 

Така промените показват, че сумите по четирите основни стълба са отново разместени, като най-голям дял получава "Зелена България" - 5,7 млрд. лв. или над 41% от цялата сума, отделена за нас. "Иновативна България" поема 25 на сто от всички пари, "Свързана България" - 18%, а "Справедлива България" - 15 на сто.

Основните цели са ясни - зелен преход и дигитална трансформация; интелигентен растеж, икономическа устойчивост и пари срещу постигнати цели. 

Впечатление прави, че властта иска европейските пари да финансират цялостно енегерийното обновяване на многофамилмите жилищни сгради. Заводът за батерии ще глътне почти 10% от цялото финансиране и ще струва над 1,5 млрд. лв. Важно е да се знае, че ще се прави и проучване за използване на геотермалните мощности у нас. 

Разбира се, набляга се и на транспортната свързаност, като е се закупят нови 42 електрически влака, 20 бързи електрически влака, 18 локомотива, и ще се модернизират 108 от действащите композиции.