Премиерът Кирил Петков се похвали, че финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост вече е готова.

Така успешно сме последната страна в ЕС с все още неодобрен план в разгара на икономическа, финансова и бежанска криза. Очаква се зелена светлина на плана да даде утре председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който пристига на визита у нас. 

"Планът гарантира енергийната сигурност на България. Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и същевременно сме в рамките на зеления преход. Батерии, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), геотермали, ВЕИ за жилищата. Поздравявам и подхода за справедлива България -  върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал - най-накрая имаме механизъм който засилва контрола над главния прокурор - съдия, който заема временно ролята на разследващ прокурор, реформа в антикорупционната комисия и големи реформи в извършването на обществените поръчки. Свързана България - фокус върху жп транспорта с 62 нови влака и нови градски железници", заяви Кирил Петков в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Всички изброени мерки засега обаче са само на хартия, докато останалите държави от ЕС вече получават пари за проектите си. 

Премиерът Кирил Петков заяви още, че ежечасно работел по казуса с българския кораб в Мариупол. В момента, в който се освободи безопасен коридор от 260 м, той ще отплава, но засега това не било възможно заради риска плавателният съд да бъде поразен от морска мина.