Военни престъпления, престъпления срещу човечеството и дори геноцид - обвиненията, насочени срещу руските войски в Украйна се умножават. Тези три понятия от международното право се появиха по същото време като създаването на международния трибунал в Нюрнберг, в който бяха съдени отговорните за нацистките престъпления. Трите обвинения сега са от компетенциите на Международния наказателен съд (МНС), припомня Франс прес.

Военните престъпления се дефинират като сериозни нарушения на международното право, извършени срещу цивилни или бойци в рамките на въоръжен конфликт и водещи до индивидуална наказателна отговорност за техните извършители, според Върховния комисариат за човешките права към ООН.

Тези престъпления отговарят на нарушения на Женевските конвенции, приети след Втората световна война, през 1949 г. А в член 8 на основополагащия документ за МНС от 1998 г. - Римския статут - се дефинират 50 примера за военни престъпления, сред които убийство, мъчение, взимане на заложници, използване на деца за войници, незаконно депортиране, умишлени атаки срещу цивилни, изнасилвания, плячкосване или умишлени атаки срещу хуманитарни мисии или мироопазващи мисии. Използването на газ или на забранени от голямата част от света оръжия, които могат да причинят ненужни страдания или да поразяват без разграничение, като например касетъчните бомби, е също смятано за военно престъпление.

Произнасянето на присъди по този род престъпления е от компетенциите на МНС. Тази международна юрисдикция със седалище в Хага се зароди през 2002 г. точно, за да съди този тип престъпления, както и престъпленията срещу човечеството, геноцидите и съвсем отскоро и престъпленията на агресия.

Престъпленията срещу човечеството е понятие, дефинирано на 8 август 1945 г. в член 6 на основополагащия документ на Международния трибунал в Нюрнберг. Това престъпление се дефинира като убийство, изтребване, поробване, депортиране и всякакъв друг нехуманен акт, извършен срещу цивилно население преди или по време на войната, или пък като преследвания поради расистки или религиозни мотиви. Понятието бе създадено пост фактум, за да бъдат съдени нацистките престъпници. После понятието бе записано в член 7 на Римския статут на МНС, който постановява, че престъпленията срещу човечеството са такива действия като убийството, изтребването, изнасилването, преследването и всякакви други нехуманни актове, извършени в рамките на повсеместна или системна атака, предприета срещу цялото цивилно население и със знанието на извършителя, че атака е насочена срещу цивилното население.

Понятието геноцид е използвано от юридическа гледна точка за първи път по време на процесите в Нюрнберг, за да се обозначи изтребването на евреите. После то стана неделима част от международното право през 1948 г. по силата на Конвенцията на ООН за превенция и наказването на престъплението геноцид. В нея геноцидът е описан като престъпление, извършено с намерението да се унищожи или напълно, или частично национална, етническа, расова или религиозна група. Като един от последните примери за геноцид е клането в Сребреница, в което около 8 000 мюсюлмани, мъже и момчета, бяха убити през 1995 г. от сърбите в Босна. То бе признато като геноцид от МНС през 2007 г. Бившите политически и военни лидери на сърбите в Босна - Радован Караджич и Ратко Младич - бяха осъдени на доживотен затвор.

Новото понятие редом с трите гореспоменати е престъплението на агресия. През декември 2017 г. 123 страни членки на МНС добавиха това понятие към компетенциите на трибунала. Това обвинение означава признаване на атака срещу суверенитета на една страна, извършена от друга и то позволява да бъдат съдени нейните ръководители. Престъплението на агресия е предвидено в статута на МНС, но така й не е влизало в действие заради политическия си характер.

БТА