Вчера Германия изненадващо обяви, че поставя „Газпром Германия“ – дъщерната фирма на руския концерн, която оперира във федералната република, под контрола на държавния енергиен регулатор. Контролът засега ще е временен – до 30 септември. Причината за това според официален Берлин е „крайната неяснота около собственика и активите на концерна“.

Днес Би Би Си разкри, че тази формулировка е твърде въздържана. Всъщност в петък „Газпром“ заяви, че се разделя с дъщерната си фирма в Германия. Това притеснило германското правителство и то направило спешна проверка - към кого отиват активите на важната за германската енергетика фирма. Установило се, че новият й собственик ще е немного известен московски диджей и автомонтьор. 

Това е доста интересен ход, при положение че за 2020 година „Газпром Германия“ е направила оборот от 12,7 милиарда евро и е спечелила 277 милиона евро. За концерна работят общо 1543-ма души, от тях - 339 в Берлин. „Газпром“ притежава газохранилища в Германия и Австрия с капацитет от 6 милиарда кубични метра чрез дъщерната си фирма „Астора“. Тя притежава и други важни за газовата индустрия на Германия фирми като търговската фирма на газ „Уингаз“, която снабдява комуналните енергийни предприятия.

И така - новият собственик на „Газпром Германия“, избран от Кремъл, е Дмитрий Цепляев. Той е роден през 1973 година и изкарва прехраната си като пуска музика в нощни клубове в Москва под псевдонима DJ Five, а също така поправя  и тунингова коли.

Би Би Си е открила Цепляев в социалната мрежа „В контакте“. Там той има 58 абоната. Последно е пускал музика в бар на 20 март. Няма информация да е заемал мениджърски позиции или да има каквото и да било общо с енергетиката.

Освен, че той е вписан като еветуален купувач на фирмата, успоредно с това активите й са били прехвърлени на две дружества - Gazprom Export Business Services LLC и на JSC Palmary. Не е ясно кой стои зад тези две фирми. 

Gazprom Export Business Services LLC е със седалище в Петербург и до края на март е била част от холдинга на „Газпром“. Тоест излиза, че новият собственик е старият собственик и ще прехвърли активите на себе си. Как точно е трябвало да се осъществи това, остава неясно.

Но странностите не спират дотук - Gazprom Export Business Services от една страна е притежател на 99,9 процента от активите на „Газпром Германия“, но въпреки това не е контролирал дружеството. Контролът е в JSC Palmary, която разполага само с 0,1 процента от активите, но Gazprom Export Business Services й е прехвърлила всичките си гласове за взимане на решения. 

Palmary е създадена едва на 30 октомври миналата година в Москва. От 30 март – тоест един ден след обявяването на „Газпром“, че се разделя с „Газпром Германия“, директор в Palmary става въпросният диджей Дмитрий Ципляев. 

В същото време собствениците нареждат на „Газпром Германия“ да започне ликвидиране на дейността си и прекратяване на работата. 

Този ход обаче е спрян от бързата намеса на Берлин. До края на септември контролът над „Газпром Германия“ се поема от държавния енергиен регулатор.

„Той ще използва това време, за да се погрижи за изясняване на правните лица и отношения“, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Подобен начин на прикриване на реални собственици на бизнес не е нещо необичайно в Русия, припомниха германските медии. Така например „Зюддойче цайтунг“ разкри в „Панама пейпърс“, че учителят по чело Сергей Ролдугин, който е близък приятел на Путин и кръстник на една от дъщерите му, притежава над 2 милиарда долара в офшорни фирми, въпреки че единствената му дейност е преподаване на музика в школа в Москва.

Ролдугин притежава и 3% от Банка Россия. Тази банка се смята за банката на властта в страната.