Володимир Зеленски се позова на статия в руската агенция РИА Новости като доказателство, че Кремъл е замислял геноцид над украинците, унищожаването им като нация и държава. Тази теза украинският президент защити в обръщение към румънския парламент вчера.

Статията, озаглавена "Какво Русия трябва да направи с Украйна" трябва да бъде използвана като доказателство в бъдещ международен трибунал за руските военни престъпления в Украйна, каза Зеленски. РИА Новости, заедно със "Спутник" и телевизия РТ, е смятана за основна трибуна на кремълската пропаганда. Тя е официозен източник, подобно на държавната информационна агенция ТАСС, от което следва, че изразява позиции, споделяни от висшето държавно ръководство на Руската федерация.

"Нацистите, взели оръжие в ръце, трябва да бъдат максимално унищожени на бойното поле", се казва във въпросната статия.

"Не бива да се правят съществени разлики между Въоръжените сили на Украйна и т.нар. нацбати (национални батальони - б.р.), а също така присъединилата се към тези два вида военни формирования териториална отбрана."

Според статията всички те са причастни към извънмерната жестокост към мирното население и са "еднакво виновни за геноцида над руския народ", не спазват законите и обичаите на войната. 

Централна опорна точка на руската пропаганда от девет години е, че бившият проруски президент на Украйна Виктор Янукович е свален с "преврат" в края на 2013 г. и началото на 2014 г. и след него в Киев е установен "нацистки" режим, който оъществява "геноцид" над рускоезичното население в Източна Украйна.

Истината е, че Янукович беше свален с парламентарен вот, след като под личния натиск на руския президент Владимир Путин отказа да подпише всеобхватно споразумение за асоцииране и свободна търговия с Европейския съюз. Украинците се разбунтуваха срещу натиска на Москва и проводниците му в тяхната страна - т.нар. Майдан в Киев.

Тези събития Русия използва като оправдание за първата си агресия срещу Украйна през март и април 2014, когато анексира Крим и подкрепи военно и политически отцепването на части от източните Донецка и Луганска област, населени предимно с етнически руснаци.

Дни преди началото на сегашната война на 24 февруари т.г. Путин призна двата сепаратистки анклава за независими държави. Техните лидери сега говорят за референдуми за присъединяване към Русия, подобни на този в Крим. По украинската конституция те са незаконни, защото такива допитвания трябва да се провеждат между всички украинци, а не само сред населението на определени райони.

"Военните престъпници и активните нацисти трябда да бъдат примерно и показателно наказани", пише още в материала. "Ликвидирани и забранени трябва да бъдат всякакви организации, свързали се с практиката на нацизма. Обаче покрай върхушката е виновна и значителна част от народната маса, която представлява пасивни нацисти, съучастници на нацизма".

"Справедливото наказание на тази част от населението е възможно само като понасяне на неизбежнш тежести на справедливата война против нацистката система, прилагани по възможност внимателно и предпазливо по отношение на гражданските лица", посочва статията.

"По-нататъшната денацификация на тази маса от населението се състои в превъзпитание, което се постига чрез идеологически репресии (потискане) на нацистките установки и строга цензура: не само в политическата сфера, но задължително в сферата на културата и образованието". 

"Това не е  просто текст. Това е едно от доказателствата за бъдещия трибунал срещу руските военнопрестъпници“, каза Зеленски пред румънския парламент, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

Според украинския президент „статията описва ясна и изчислена процедура за унищожаване на всичко, което прави украинците украинци. Говори се, че е необходимо да се извърши "деукраинизация" и "деевропеизация" на Украйна. Говори се, че трябва да се заличи дори името на държавата ни. Всъщност се казва, че смъртта на най-голям брой наши хора във войната е добре дошла.

„Искам да ме разберете: те дори не се крият. Те открито говорят за целта на инвазията на територията на Украйна.

Ако нашата армия не беше оцеляла, ако нашите хора не се бяха вдигнали да защитават държавата, те щяха да направят това, което направиха в Буча, но на цялата територия на Украйна“, каза Зеленски.

РИА Новости заявява, че Украйна има да "изкупва историческа вина пред Русия" и че това може да стане, само като се опира на Русия в процесите на възстановяване.

"Никакви "планове Маршал" не бива да се допускат за тези територии. Никакъв "неутралитет" в идеологически и в практически смисъл, съвместим с денацификацията, не може да има" - пише в текста.

Според него кадрите и организациите, които "денацифицират" новите републики трябва да се опират на пряката силова и организационна поддръжка на Русия.

"Денацификацията неизбежно ще бъде и деукраинизация" - продължава статията. 

Тя определя "деукраинизацията" като "отказ от започнатото още от съветската власт мащабно и изкуствено раздуване на самоидентификацията на населението на териоториите на историческите Малорусия и Новорусия. Според статията етноцентризмът е преминал от инструмент на "комунистическата свръхвласт" в "инструмент на свръхвластта на Запада". 

"Той трябва да бъде върнат в естествените граници и да бъде лишен от политическа функционалност" - се казва в текста. "За разлика, да кажем, от Грузия и страните в Прибалтика, Украйна, както показа историята, е невъзможна в качеството на национална държава, а опитите да се "построи" такава закономерно водят към нацизъм".

"Украинизмът" според статията е "изкуствена антируска конструкция". Тя говори за "европейски проект за нацистка Украйна", поради който "денацификацията е на Украйна е и нейна неизбежна деевропеизация".

"Бандеровската върхушка трябва да бъде ликвидирана, нейното превъзпитание е невъзможно" - категоричен е безименният автор на РИА Новости. - "Социалното "блато", поддържало я активно и пасивно с действие и бездействие трябва да преживее тежестите на войната и да усвои преживения опит като исторически урок и изкупление на своята вина. Тези, които не са поддържали нацисткия режим, пострадали са от него и от започнатата от него война в Донбас, трябва да бъдат консолидирани и организирани и трябва да станат опора на новата власт, на нейния вертикал и хоризонтал. Историческият опит показва, че трагедиите и драмите на военното време са в полза на народите, съблазнили се и увлекли се в ролята на врагове на Русия".