Европейският съюз обсъжда "спешно" нови санкции срещу Москва, искани преди всичко от Франция и Германия след откриването на голям брой тела на убити цивилни в киевското предградие Буча, предаде днес Франс прес, позовавайки се на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Борел настоя днес руският президент Владимир Путин "незабавно и безусловно да прекрати войната в Украйна", предаде БТА.

"ЕС осъжда най-решително зверствата, за които се съобщава, че са били извършени от руските въоръжени сили в завзети и впоследствие освободени украински градове", допълва той в изявление по повод новините от Буча.

Подумите му картината с много цивилни жертви, както и унищожаването на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на жестоката война, която Русия води срещу Украйна и украинците.

"Клането в Буча и други украински градове ще стане част от списъка на зверствата, извършени на европейска земя", заявява Борел.

Руските власти са отговорни за тези зверства, извършени, докато са имали контрол в тези райони, добавя върховният представител. Извършителите на военни престъпления и други тежки нарушения, както и отговорните държавни служители и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност. ЕС подкрепя всички мерки за търсене на отговорност за нарушения на правата на човека и на международното хуманитарно право в Украйна от руските въоръжени сили, се посочва в изявлението.

Напълно подкрепяме разследването на прокурора от Международния наказателен съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, както и работата на Комисията за разследване към Върховния комисариат на ООН за правата на човека. ЕС подпомага украинския главен прокурор и гражданското общество, които събират и съхраняват доказателствата за военните престъпления, отбелязва Борел.