.В Русия има военна психоза и увереност, че трябва да се воюва до пълна победа. Страната върви към задънена улица.

Това казва в интервю пред БНР Николай Сванидзе, историк, журналист и член на Съвета по правата на човека при президента на Русия. 

„Нямам отговор. Мисля, че много малко хора имат точен отговор, защото, за да го получим, трябва да се ровим в мислите на нашия президент Путин. Има известна доза самонавиване. Режимът започна да се самозахранва с определена информация, определена идеология, определени постулати. Най-важният от тях е противопоставянето срещу Запада", отговаря той на въпрос защо Русия е стигнала до сегашната ситуация.

Добавя, че решението за нападението над Украйна е било взето вероятно въз основа на подвеждаща информация.

Снимка БНР/Личен архив

 

"Надценена беше мощта на руските въоръжени сили и подценена мощта на украинските. Даже военната сила не е най-важното. Подцениха желанието на украинците да се съпротивляват, волята им за победа, волята им за свобода. Мисля, че очакваха да ги посрещнат с цветя и с хвърляне на шапки във въздуха. Не стана така обаче", отбелязва Сванидзе.

Той коментира и факта защо доверието на руснаците към Путин расте, като нарича това "ужасно и катастрофално":

 

„По последни данни 83 процента вярват на Путин. През последния месец тези хора са се увеличили с 12 на сто. Това е ужасно и катастрофално. В същото време е напълно обяснимо, защото първо, винаги по време на война се наблюдава сплотяване около лидера. Винаги и навсякъде. Второ, тази подкрепа е плод на информационно-пропагандистката истерия. Бих казал, че в Русия има военна психоза и увереност, че трябва да се воюва до пълна победа. Виждаме, че след преговорите в Турция Кремъл очевидно направи крачка назад от първоначалното тълкуване на тези преговори. Ръководителят на руската делегация Владимир Медински беше принуден да промени интерпретацията си.“

Хората на Запад си задават въпроса защо в Русия няма масови протести срещу така наречената специална операция в Украйна?

„Има две причини. За масовите протести са необходими маси. В момента няма маси, защото масите са идейно ангажирани от държавата и подкрепят военната операция. Втората причина, разбира се, е страхът. Сега дори индивидуалният протест може да доведе до големи глоби, наказателни дела и ефективни присъди. Затова хората се страхуват", добавя Сванидзе.

Според него Путин с всички сили иска да приключи до 9 май.

„В сегашния момент Русия върви към задънена улица. При това с всички сили. Защото новата държавна идеология е тоталитарна, имперска, антизападна и като цяло напомня за най-лошите примери в историята на ХХ век“, смята историкът. 

„Цели поколения в Украйна ще бъдат възпитавани с примерите от тази война. Това е като Троянската война за древните гърци. Всъщност това е цял епос. Независимо от резултата от военната операция, украинците ще изградят върху този епос новата си национална идеология и държавност. Тази идеология ще бъде антируска. Украинската идентичност ще бъде антируска. Това е очевидно. Сами си го направихме", прогнозира още той.