Повечето българи твърдят, че България трябва да остане неутрална в конфликта между Русия и Украйна и да не дава оръжия.

Това показва последното проучване на „Маркет линкс“, финансирано от бТВ. То е проведено сред 1029 души, в периода 22–29 март.

Срещу 67% за неутралитет са 16%, които смятат, че България трябва активно да подпомага Украйна, включително и с оръжия.

Повечето анкетирани смятат, че страната ни трябва да оказва помощ на украинските бежанци, включително и финансова. 30% са против.

Известно приближаване до позициите на ЕСи НАТО има при оценката на санкциите, които са определени като справедливи от 40% от българите срещу 34%, които са на обратното мнение.

През последния месец българското общество се оказва силно възприемчиво към лансираната в публичното пространство теза за „неутрална позиция“ в конфликта. То заема по-умерена позиция по отношение на голямото геополитическо противопоставяне, провокирано от войната в Украйна, но едновременно с това споделя очакванията си за взаимодействие в рамките на ЕС за преодоляване на последствията от кризата, предизвикана от войната, посочват от "Маркет линкс".

Като цяло, общественото разделение по темата има много ясни социални и политически очертания. Очакваната генерационна специфика се потвърждава. Хората във възрастовите сегменти над 55 г. по-често заемат неутрални позиции, както и такива, които са по-близки до тези на руската страна. Най-младото поколение е по-склонно да споделя прозападните позиции. Същото се отнася и за
жителите на София, за разлика от останалите българи в най-големите областни центрове и по-малките населени места.

Дори и в сегашната ситуация почти половината българи - 46 на сто, не виждат признаци за руски хибридни атаки срещу страната ни. Доста по-малък е процентът на онези, които отговарят утвърдително - 29 на сто.

"Това показва, че в българското общество е налице много широка социална основа, към руските информационните кампании и отново повдига много сериозния въпрос за нивото на медийната ни култура", посочват социолозите.

На въпроса „Как бихте гласували на референдум за оставане на България в НАТО и в Евросъюза?“ мнозинството участници отговарят, че е по добре да продължим членствата си в тях.

В ситуация на видимото обществено разделение по оста запад-изток, ставаме свидетели на широка консолидация по отношение на препотвърждаването на геополитическия ни избор, отбелязват от агенцията.

77% подкрепа за членството на страната ни в ЕС и 61% в НАТО са нива, каквито не са регистрирани през последните години. Разбира се, тук трябва да бъде отчетен основния фактор за подобно развитие и това е войната в Украйна и провокираните страхове от разрастването на конфликта и икономическите сътресения.