Френската кинозвезда Жерар Депардийо осъди днес "лудите, неприемливи изстъпления" на руския президент Владимир Путин в Украйна, предаде Франс прес.

„Руският народ не е отговорен за лудите, неприемливи изстъпления на своите лидери като Владимир Путин“, каза в изявление пред АФП филмовата звезда, която в миналото е хвалила руския лидер.

Депардийо, дългогодишна звезда в страната си и в Европа, преди филмът „Зелена карта“ на Питър Уайър от 1990 г. да го направи и холивудска знаменитост, напусна Франция и взе руско гражданство през 2013 г., за да протестира срещу предложеното увеличение на данъците върху богатите в родината му.

Той също така е обвинен в изнасилване и сексуално посегателство над млада френска актриса в дома му в Париж през 2018 г., обвинение, което той нарича „неоснователно“.

72-годишният Депардийо беше станал приятел на Путин, но се обяви срещу войната в Украйна и призова за преговори само дни след началото на руската инвазия на 24 февруари.

„Русия и Украйна винаги са били братски държави“, каза той пред АФП тогава. "Спрете оръжията и преговаряйте".

В четвъртък той каза, че ще даде всички приходи от три вечери на концерти в Париж от петък на "украинските жертви на тази трагична братоубийствена война".

След като получи руско гражданство, Депардийо често е възхвалявал Русия, наричайки я „велика демокрация“ и е сравнявал Путин с покойния папа Йоан Павел II.