Русия продължава да обстрелва Чернигов и да извършва атаки северозападно от Киев, въпреки уверенията от понеделник, че ще намали бойните действия в тези райони.

Видеа в социалните мрежи показват, че украинските войски са си върнали територия от руските сили край Чернигов. Редица украински сили се виждат на запис, заснет в село Слобода, на около 20 километра от града.

На кадрите се вижда бомбардиран, запален руски танк. По улиците на селото се забелязва гъст бял дим, освен украинските сили.

Селото е от стратегическо значение за разбиването на усилията на Русия да обкръжи Чернигов. Затова попадането му под украински контрол е от ключово значение за развоя на боевете в региона.

На кадрите се вижда и бомбардиран, запален руски танк. 

Харковската област е под непрестанен обстрел през последните 24 часа, обяви губернаторът на региона в изявление в четвъртък, цитиран от Си Ен Ен. 

"Най-ожесточената точка (в Харковска област) остава Изюм", каза той. "Ние работим всеки ден, за да отворим "зелени коридори". Но засега Русия не ни дава такава възможност".

Евакуационен коридор все пак е отворен за Мариупол, съобщиха украинските власти. 

Украинската страна получила съобщение чрез Международния комитет на Червения кръст, потвърждаващо готовността на Русия да отвори "хуманитарен коридор" от Мариупол през град Бердянск, обяви вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук в "Телеграм".

"По маршрута за Мариупол изпращаме 45 автобуса", каза тя. "28 автобуса трябва да получат разрешение за преминаване през руския контролно-пропускателен пункт в Василивка. Освен това 17 автобуса вече са тръгнали от Запорожие. Ще направим всичко възможно автобусите да пристигнат в Мариупол днес и да вземат хора, които все още не са успели да напусна града."

Украинските власти казват, че около 90% от сградите в града са били повредени или оставени необитаеми след седмици на интензивни бомбардировки от руски сили.

В социалните мрежи се появиха кадри на руски танк, който стреля по жилищни сгради без ясна причина.

145 чифта детски обувки бяха поставени пред парламента в Тбилиси в знак на съпричастност с броя на убитите деца в Украйна след началото на руската инвазия.