Българският национален отбор наивно пропусна да победи или поне да направи равен срещу световния вицешампион Хърватия в контрола в Катар - 1:2.

Кирил Десподов откри резултата в 69-ата минута, но съблече фланелката си в радостта, така получи втори жълт и червен картон. Тогава нашите бяха с човек повече - Дуйе Чалета-Цар бе изгонен заради две предупреждения в 62-ата, и загубиха численото си предимство.

В 76-ата Лука Модрич изравни от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Андрей Крамарич. В 80-ата пак той с добър удар обърна резултата, а в края "лъвовете" изтърваха второ попадение.

България изигра най-добрия си мач под ръководството на Ясен Петров, макар че вече в 20 двубоя на чужд терен е без успех. И че това бе контрола.

Селекцията ни "се сбори" със световната сила, даде отпор, създаде и голови положения. Пред миналата седмица съставът отстъпи пред Катар, като тогава се представи по-слабо. 

Силен мач направи младият вратар Светослав Вуцов.

В 11-ата минута той се намеси за първи път с майсторско спасяване. Минута по-късно роденият в Германия юноша на "Борусия" (Дортмунд) Едисон Йорданов трябваше на шпагат да спира опасен изстрел на Мислав Оршич.

Българският отбор не беше в глуха защита от първите минути, но постепенно започна да придобива увереност и да съумява да се измъква от пресата на съперника. Тимът ни стигна и до добри атаки, които стигнаха до опасни удари, при най-добрият от които Радослав Кирилов накара вратаря Ивушич да спасява.

Десетина минути преди края на полувремето хърватите имаха две добри възможности чрез Оршич и Моро, но българският вратар отново се справи на ниво.

След почивката хърватският селекционер започна да пуска най-големите си звезди - Матео Ковачич, Иван Перишич, Лука Модрич, Андрей Крамарич...

България издебна момента си и с кинжална контра Десподов прониза хърватския вратар очи в очи с него. За жалост не сдържа емоциите си и съблече фланелката, а това означаваше втори жълт картон - първия бе заработен по-рано.

На терена отново заиграха десет на десет, а "ватрените" натиснаха.

Малко по-късно на терена се появи Лука Модрич, който изравни резултата в 76-ата минута от дузпа. Тя беше отсъдена заради нарушение на Кристиян Малинов срещу Крамарич. А обратът дойде в 80-ата минута с втория гол, дело на Крамарич.

B 88-ата минута нашите изпуснаха прекрасна възможност да изравнят, след като Борислав Цонев, Доминик Янков и Атанас Илиев останаха сами срещу един хърватски защитник и вратаря. Топката беше в Цонев, той подаде на Янков, който обаче "прегоря" и подари топката на хърватите.

В добавеното време пред Янков се откри още една възможност след пас на Андреа Христов, но топката отиде в аут. Така приключи краткото катарско турне на националите. През ноември и декември те няма да са там за Мондиала.

Днес играха още два национални отбора, юношите до 17 г. записаха огромен успех

Младежкият национален отбор завърши 1:1 при гостуването си на Уелс в среща от група "Е" на европейските квалификации. Така тимът на Александър Димитров отиде на четвъртото място в класирането с 9 точки и до голяма степен загуби шансове за продължаване на баражите, тъй като има още два мача до края, а изостава на 5 точки от втория Нидерландия, който е изиграл две срещи по-малко.

Радост обаче дойде от юношите до 17 години. Те се класираха на Европейското в Израел, като заеха второто място в група 8 на Елитния квалификационен кръг и са един от най-добрите подгласници.

Нашите, водени от Йордан Петков, завършиха 2:2 с Ирландия с два гола на нападателя на "Славия" Роберто Райчев. Той вкара и при успеха с 1:0 над Финландия, а сега се разписа в 13-ата и в 41-ата минута.

Това е същият български отбор, който победи в първия етап квалификации Сърбия и Хърватия в рамките на дни, при това убедително.