Националният ни отбор загуби с 1:2 от домакина на Световното Катар в приятелски мач в Доха.

Така нашият тим започва 2022-а с поражение, като вече три години и половина е без победа като гост. При Ясен Петров селекцията ни има само един успех - 4:1 над Грузия в София, отново в контрола.

Днес срещу отбор, който не е световна сила, но е напреднал много, България игра прилично, като можеше поне да не загуби.

Домакините поведоха след точно изпълнена дузпа от Акрам Афиф в 26-ата минута. Нарушението беше извършено от Васил Божиков, който изблъска в гръб Педро Мигел Кореа. Съдията от Саудитска Арабия прегледа ситуацията с ВАР. Малко след това домакините пропуснаха втори гол.

В 42-ата минута България можеше да стигне до равенство, но вратарят на Катар показа рефлекс и извади влизащата в левия му ъгъл топка, изстреляна от Тодор Неделев от свободен удар.

Малко преди това Кирил Десподов получи подаване от Спас Делев, напредна, но се забави и вторият му опит беше блокиран от защитник.

Българите вдигнаха темпото през второто полувреме и подобриха представянето си, като направиха няколко вихрени атаки.

Така логично се стига до 1:1 в 61-ата минута, когато Кирил Десподов получи прекрасен пас от Кристиан Малинов и от малък ъгъл успя да прониже Мешаал Бершам.

Противно на събитията на терена обаче, вместо обрат, България допусна втори гол, който дойде от статично положение и заради неразчетено излизане на вратаря Николай Михайлов. В 75-ата минута централният защитник Коуки изпревари стража и прати топката в нашата врата след подаване от фаул на Акрам Афиф.

След 80-ата минута България имаше няколко добри атаки, които обаче не бяха завършени. В 83-ата Десподов и влезлият като резерва Доминик Янков си попречиха кой да нанесе удар отблизо.

Следващият ни мач ще е срещу световния вицешампион Хърватия - във вторник от 16 часа наше време, отново в Катар.