Ден, след като Уил Смит удари шамар на Крис Рок по време на церемонията по раздаването на наградите "Оскар", актьорът, който получи приза за главна мъжка роля се извини на комика.

"Насилието във всички му форми е отровно и деструктивно. Поведението ми снощи по време на наградите на Академията беше неприемливо и непростимо", написа в инстаграм Смит.

Той добавя, че не приема шегите за сметка на здравнословното състояние на съпругата му.

"Бих искал да се извиня публично на теб, Крис Рок. Прекрачих границата и сгреших. Засрамен съм от действията си, които не бяха продиктувани от това, което един мъж би трябвало да направи. Няма място за насилие в свят на любов и доброта", обяви още звездата.

На Академията той се извини още когато прие приза си. Оттам осъдиха действията на Уил Смит и заявиха, че са насрочили заседание за сряда, 30 март, на което ще се вземе решение дали ще има последствия за него след случилото се на сцената.

По казуса се изказа и Ричард Уилямс, бащата на Серина и Винъс Уилямс. В неговия образ точно се превъплъти Уил Смит и тази му роля му донесе първия му "Оскар".

"Не знам всички подробности, но не одобрявам насилието, освен в случай на самозащита", каза Ричард Уилямс пред NBC.

Дори и плесницата обаче не е помогнала да се вдигне гледаемостта на церемонията на нивата отпреди пандемията.

Около 15,36 млн. души са гледали раздаването на наградите на живо по телевизия Ей Би Си - много повече от миналогодишната публика, която беше рекордно малка, но все пак на второ място по нисък интерес, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, информира БТА.

Броят им се е увеличил с 56 процента спрямо миналогодишния, който беше най-нисък в историята на наградите - 9,85 милиона зрители. Този лош показател през 2021 г. се обясняваше с пандемията. През 2020 г. церемонията са гледали 23,6 милиона души, което още тогава беше рекордно нисък интерес.

Днес данните ще бъдат актуализирани със зрителите в интернет и на публични места като барове и ресторанти. 

От няколко години телевизионните зрители на много наградни церемонии намаляват. Продуцентите на "Оскар"-ите опитаха нов формат с три водещи и по-малко време за технически категории. 

Най-обсъжданият момент от вечерта обаче стана плесницата, зашлевена от Уил Смит на Крис Рок, малко преди Уил Смит да получи наградата за най-добър актьор. Самият Рок отбеляза веднага след удара - "Това е най-великата нощ на телевизията".

Репликите от инцидента на шоуто изглежда бяха изрязани заради недопустимия език от предаването на живо в САЩ, което се забавя с няколко секунди. В други държави като Япония и Австралия обаче те се чуха.