Когато говорят за ЕС и НАТО от ГЕРБ просто трябва да мълчат.

Щеше ли Бойко Борисов да изпрати оръжие за Украйна, ако беше премиер? Или щеше да се снишава, следвайки завета на Тодор Живков, един от неговите "университети"? Според Борисов дори арестуването му се дължи на последователния му евроатлантизъм.

Ха-ха-ха! Откакто е в опозиция Борисов е готов едва ли не сам да подкара военната ни техника към Украйна. Като джипка по недостроена магистрала. Когато беше на власт обаче, в Черно море не трябваше да има нищо друго, освен платноходки.

Евроатлантическите резили на Борисов не трябва да бъдат забравяни. По негово време България, например, не отзова руски дипломати заради аферата "Скрипал".

Лично Борисов подложи България на огромно унижение. Той публично се извини на Владимир Путин, че страната ни не е направила "Южен поток", след което извади 3 млрд. лв. от бюджета и направи руско-турски поток. И то не за да обслужи България, а Сърбия и Унгария, най-близките приятели на Путин.

Ясно е защо България няма решителна позиция в полза на Украйна - защото БСП е част от управленската коалиция. Докато Борисов резилеше България пред високомерния поглед на Путин обаче БСП възторжено ръкопляскаше и говореше в стил "ние нали ви казвахме". Иначе на думи социалистите бяха върла и люта опозиция.

"Демократична България", единствената безкомпромисно прозападна формация у нас, основателно е критикувана, че е в коалиция с БСП, петата колона на Москва. Но изборът между "петата колона" на БСП и "руско-турския поток" на ГЕРБ никак не е лесен.

Фактите сочат, че "петата колона" в някои отношения е по европейска партия от ГЕРБ, която е член на ЕНП. Родните социалисти поне узряха за идеята, че у нас трябва да има европейско върховенство на закона. По този въпрос ГЕРБ все още е в евразийския лагер на ДПС.

Безочието на Борисов сега, когато говори с украински политици и им обещава помощ, е отвъд всякакви граници. Защото построеният от него руско-турски поток улесни Путин във войната му с Украйна.

Този поток заобиколи Украйна и даде възможност на Русия да я атакува, без да се притеснява, че газовите й доставки ще секнат. Реално България, благодарение на Борисов, е съюзник на Русия в тази война.

Цялата наглост на руската посланичка Елеонора Митрофанова се дължи и на това, че в последните десетина години България си правеше оглушки при всяко нагло поведение от страна на Русия. Примерите не са един и два.

И въобще една от основните причини, поради които ГЕРБ не е вече на власт и няма шансове да бъде скоро на власт е точно тази. Избирателите разбраха, макар и с малко закъснение, че европейското развитие съществува само в названието на тази партия и няма нищо общо с политиката ѝ.