Специализираната прокуратура постановява отказ от разследване - защо и как Делян Пеевски е продал имоти за 20 млн. лв. Става въпрос за 38 имотни сделки на депутата от ДПС от края на 2021 г., извършени през неговата фирма "Интръст". Купувач на имотите е компанията "Стройко 2011", която дни преди едрите придобивки става собственост на ММА боеца Севастиян Костов - писа тогава "Капитал".

Днес за постановлението от 34 страници, с което прокурор отказва да образува разследване, информира "Сега".

Накратко:

• Няма как санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски да е извършил престъпление, като ударно е разпродал имоти за над 20 млн. лв. на ММА боец.

• Включването му от българското правителство в черен списък заради санкциите е незаконно.

• Невъзможно е при продажбите на въпросните имоти да има и най-малка вероятност за пране на пари или данъчни престъпения.

• Твърденията на свидетеля Георги Георгиев от "Боец" са нелогични и противоречащи на житейската логика.

Така съвсем накратко може да се обобщи 34-страничното постановление на спецпрокурора Тодор Денков от 15 март.

Публикациите на "Капитал" са дали основание на Специализираната прокуратура да направи проверка има ли данни за извършено престъпление. Освен това сигнал по темата в държавното обвинение е депозирал и Георги Георгиев от гражданското сдружение "Боец", става ясно от постановлението на Денков, с което "Сега" разполага.

От прокурорското постановление се разбира още, че в спецпрокуратурата са постъпили и две преписки от МВР за същото. Има и сигнали на "Боец", в които се твърди и за корупционна дейност, свързана с българското гражданство, в която освен Пеевски участва и Илко Желязков. Желязков бе зам.-председател на бюрото за контрол на СРС-тата, но подаде оставка, след като бе санкциониран по закона "Магнитски" заедно с Пеевски и Васил Божков.

Прокурор Денков обяснява, че от Георгиев е поискана конкретика, тъй като твърденията му за Желязков били твърде общи.

"В постъпилия отговор сигналистът Г. Георгиев не е изложил нови данни, а е развил негов прочит и интерпретация на предоставените такива, като е посочил източника на информация (медийни и други публикации във връзка с наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски")", пише прокурорът.

Пеевски още не е получил и стотинка от имотите за 20 млн. лв.

Прокуратурата все пак твърди, че е извършена подробна проверка по случая. Изискана е информация от антикорупционната комисия КПКОНПИ по сигнал от 2018 г., справка от ДАНС, от Агенцията по вписванията, както и материали от НАП. Според оперативната справка на ДАНС вероятната стойност на продадените имоти е над 20 млн. лв., не се сочи обаче как е направено това изчисление, сочи прокурорът.

Той стига до извода, че сделките са реализирани между частноправни субекти, по предвидения от закона нотариален ред. Имотите не са имали възбрани, или други пречки за прехвърляне. По тези сделки липсват данни за извършени до момента плащания от купувача към продавача, се вижда още от постановлението, което публикува "Сега".

Прокурорът допълва, че според договорите това ще става в следващите 2 години и подчертава, че такова отложено плащане не е забранено нито по българското, нито по европейското законодателство.

Прокурор Денков пише още, че санкциите по закона "Магнитски" не забраняват гражданскоправни сделки в България. Освен това решението на правителството за съставяне на черните списъци на санкционираните и свързани с тях е обжалвано пред Върховния административен съд, включително от "Интръст" (фирмата на Пеевски, която продава имотите), и това спира изпълнението му. Прокурорът напоително цитира и решението на ВАС, с което по жалба на майката на Пеевски Ирена Кръстева актът на кабинета за списъците бе обявен за нищожен.

В постановлението прокурорът обяснява още, че законът "Магнитски" не е наказателен, нито може да е част от националното право. Санкциите, наложени с него, имат административен и политически характер.

Освен всичко, според прокурора "липсват каквито и да е било обективни дадености и възможности лицето Делян Пеевски, представляващите дружествата и останалите посочени в сигнала лица да са имали възможност да извършат данъчно престъпление или друго престъпление от общ характер, когато са изповядвали въпросните сделки". Тъй като са спазени всички законови процедури, е невъзможно да е извършено данъчно престъпление или пране на пари, или друго престъпление.

Пеевски не е извършил и длъжностно престъпление като депутат, защото не е действал в длъжностно качество при сделките, обяснява магистратът. И напомня, че и в справката на ДАНС също пишело, че няма данни за престъпление (Клуб Z припомня, че Пеевски бе привикан на разпит миналото лято и добросъвестно се яви в ДАНС, б.р.)

А твърденията на Георгиев, според прокурора, са нелогични и противоречащи на житейската логика. От постановлението прозира колко се е подразнил прокурорът, че Георгиев си е позволил да му дава указания и дори да му предлага обучение.

Точка

От постановлението на прокурор Денков става ясно още, че има и още няколко знакови проверки, по които държавното обвинение е отказало да образува разследвания. Денков пише, че спецпрокуратурата вече е правила проверка със свързан с наложените санкции предмет и е отказала да образува досъдебно производство. Този отказ е потвърден от спецапелативната и върховната прокуратура.

През 2018 г. спецпрокуратурата е постановила отказ да разследва Пеевски и тези изводи и сега не са разколебани, смята прокурорът.

В края на м.г. е отказано разследване срещу Пеевски и заради "Досиетата Пандора". Разследващият сайт Bird.bg обяви, че Пеевски е един от българите в международното разследване "Досиетата Пандора", като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества.

Като депутат Пеевски е длъжен да обяви всички свои фирми в имотната си декларация в публичния регистър. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки". Явно прокуратурата се е солидализирала с този извод.

Пак в края на м.г. спецпрокуратурата е отказала разследване и срещу Илко Желязков.

Интересно е още нещо, което съобщава днес медията:

Междувременно "Сега" научи, че Пеевски е напуснал страната веднага след ареста на бившия премиер Бойко Борисов на 17 март.