Специализираната прокуратура разпрати 9 минути преди края на работния ден мистично съобщение за проверка на "твърдения за извършено престъпление от народен представител, включен в списъка „Магнитски“.

Допълва се, че към първото самосезиране по "Капитал", са добавени и "два сходни сигнала на Гражданско движение „Боец“ (материалът в "Капитал", който вероятно се визира, касаe сделки с имоти, б.р.).

Едва ли има съмнение кое е лицето с депутатски имунитет, а от спецпрокуратурата казват, че публикуват информацията "във връзка с множество запитвания относно проверка на ГДБОП-МВР". В нея обаче не се споменава име.

Затова пък изрично се подчертава, че въпреки факта, че от гражданското движение БОЕЦ са сезирали ГДБОП...

"... същинска проверка по случая от органите на ГДБОП-МВР не е извършвана, предвид обстоятелството, че сигналите са насочени срещу лице, което е народен представител, съответно се ползва с имунитет... По тази причина сигналите са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура."

Друго за съдбата на разследването - за което, естествено има следствена тайна, не се съобщава, освен че "наблюдаващ прокурор е разпоредил извършване на проверка на КПКОНПИ".

От обвинението уверяват още, че "след приключване на проверката, с оглед високия медиен интерес, Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация".

В това митично съобщение все пак се споменава нещо конкретно. Че статията на "Капитал" датира от 5 януари т.г. От същата дата има материал, посветен на фирмата на санкционирания по "Магнитски" бизнесмен и депутат Делян Пеевски "Интръст" и имотните сделки, които извършва. Тя е озаглавена "Напук на "Магнитски": Пеевски е продал още имоти за десетки милиони на ММА боеца" и е продължение от предходни публикации за това как фирмата на Пеевски е продала имоти сумарно за около 20 милиона лева на компанията "Стройко 2011", в която в началото на декември 2021 г. като собственик влиза ММА треньорът Севастиян Костов.

На практика законът "Магнитски" няма у нас действие на забрана за подобен род сделки. "Формално глобалният закон "Магнитски" единствено възпрепятства американски граждани и фирми да влизат във взаимоотношения със санкционираните. Практически обаче това става изключително трудно, тъй като повечето банки автоматично слагат санкционираните лица в черен списък и спират да ги обслужват. В България по закон плащания над 10 хил. лв. не могат да се правят в брой, така че не е ясно как парите биха стигнали до "Интръст" и дори това да се случи, как Пеевски би могъл да ги използва, без да бъдат блокирани", отбелязва изданието.

Ето и оригиналния текст на прокуратурата:

Съобщение на Специализирана прокуратура

Специализирана прокуратура предоставя следната информация във връзка с множество запитвания относно проверка на ГДБОП-МВР, изпратена по компетентност в СП.

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесена на 05.01.2022 г. информация в електронното издание на в. „Капитал“ относно твърдения за извършено престъпление от народен представител, включен в списъка „Магнитски“.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващ прокурор е разпоредил извършване на проверка на КПКОНПИ.

Впоследствие към прокурорската преписка са присъединени два сходни сигнала на Гражданско движение „Боец“. Първоначално сигналите са внесени в ГДБОП-МВР. Същинска проверка по случая от органите на ГДБОП-МВР не е извършвана, предвид обстоятелството, че сигналите са насочени срещу лице, което е народен представител, съответно се ползва с имунитет, съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България. По тази причина сигналите са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като са срещу лице, което има качеството на народен представител - висша публична длъжност съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. 

След приключване на проверката, с оглед високия медиен интерес, Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация.