След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това обясни по Нова тв д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

"Те ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест, личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог или друг специалист, който да назначи тест, ако прецени", поясни той.

Това на практика връща ситуацията в точката преди 1 декември 2020 г., когато се правеха много малко количество тестове и съответно здравните власти имаха недобър поглед върху цялостната картина на разпространение на COVID. В момента направление се издава от личния лекар, като това може да стане и без посещение в кабинета, по електронен път, въз основа на определени симптоми.

Обяснението на д-р Симидчиев: "Като всяка високоспециализирана дейност от специалист. Когато говорим за дейности, които струват повече ресури, трябва да се прецени кой има право да ги изписва".

Според него е необходимо да не отпуснем всичко наведнъж.

"Носенето на маски на закрито трябва да остане", смята той.

"Носенето на маски не е тежка мярка. Тя не уврежда икономиката, не уврежда личното здраве. Това е един механизъм, с който можем адекватно да контролираме пандемичния процес, без да засягаме икономиката, тоест като мярка носенето на маска е с много ползи и практически без никакви вреди, така че смятам, че те трябва да останат", добави по БНР.

От 1 април отпада извънредната епидемична обстановка, а от правителството съобщиха в събота, че с това се премахват и всички противоепидемични мерки, в това число и носенето на маска на закрито.

 
Всъщност, мерки като носене на маска или дистанция ще могат да се налагат със заповед на здравен министър или директор на РЗИ при необходимост. Това ще бъде възможно обаче, след като бъдат приети промени в Закона за здравето. Законопроектът трябва спешно да бъде приет от НС преди 1 април.

"Извънредната епидемична обстановка е по-скоро организационно-юридическа мярка отколкото медицинска", твърди д-р Симиджиев. "Ние прекратяваме извънредната епидемична обстановка заради ниското ниво на разпространение на инфекцията на дневна база, но медицинските мерки остават под контрол на Министерството на здравеопазването и държавния санитарен инспектор, като те могат да бъдат регионализирани, тоест там, където имаме висока честота на заболеваемост, например в Добрич, тези мерки могат да останат в по-голяма степен, а там, където имаме ниско ниво, например в Гоце Делчев, могат да бъдат прекратени в значителна част от случаите. Това може да се случи със съвсем леки, козметични корекции на Закона за здравето", обясни още той.