Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка. От 1 април падат мерките - маски на закрито, дистанция, ограничения в капацитета. Това обявиха от МС в събота.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната:

- носене на защитна маска за лице в закрити обществени места;

- спазване на физическа дистанция;

- ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

- ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;

- забрана за свиждания в болниците и социалните услуги;

- изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

"Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса", съобщават от Министерския съвет. 

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от това дали има или не епидемиологична обстановка, обещават оттам.

Както и че тепърва ще се мислят регионални мерки при необходимост и за осигуряване на лечението на COVID.

По-рано през деня главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че е предлагал предвид сегашната епидемична ситуация да има удължаване на епидемичната обстановка до 15 май, но предложението му е било отхвърлено.

Масово в страните от европейските държави започна отмяна на противоепидемичните мерки (в някои заради нов ръст на случаите започна и връщането им), но това се случва при проценти на ваксинирано население поне над 60-70 на сто, В България въпреки всички уверения от правителството към момента ваксинацията е забавила силно темповете си и слаганите дози са пренебрежимо малко, обикновено бустерни.

На този фон Министерството на здравеопазването избра "най-подходящия" момент, за да стартира кампания, закъсняла с около две години - информационна за ваксините. В момента епидемиолозите съобщават и за нарастване на случаите на грип, като в Благоевград се достигна и до обявяване на ситуация. 

Към момента спадът на заболеваемостта в страната от COVID на практика е  спрял. Средният брой случаи за 14 дни на 100 хил. души към 26 март са 310,62. Две области са в тъмночервената зона - т.е. заболеваемостта в тях е над 500 на 100 хил. души.

Какво точно предполага бързането с отмяната на мерки като носенето на маски на закрито, не става ясно от съобщението на МС.

Въпреки фактите премиерът Кирил Петков продължава да твърди, че побеждането на COVID  е един от големите успехи на правителството.