Откакто Русия нападна Украйна българските русофили леят крокодилски сълзи за това, че обществото ни било разделено. И призовават за национално помирение и обединение.  А разделението е свирепо.

Близки хора ожесточено спорят, дългогодишни приятелства се развалят. Но това е нормално, защото въпросът е фундаментален до екзистенциалност - ще я има ли изобщо България в близко бъдеще? Или пак ще я гази съветски ботуш.

Заради силните и нямащи нищо общо с логиката русофилски настроения у нас, България в момента е със свалени гащи пред диктатора от Кремъл, както сполучливо се изрази Христо Иванов.

БСП дори заплашва да напусне правителството, ако България се присъедини към всички останали европейски държави, с изключение на Унгария, и изпрати оръжие за Украйна. А Паметникът на Съветската армия, по-известен като МОЧА, е под денонощна полицейска охрана.

Национално обединение под скиптъра на Путин обаче, както си го представят русофилите, няма как да има. Защото това ще означава края на историята за България. Прикриването на русофилията зад някакъв имагинерен национален интерес е противно лицемерие. Националният интерес на България е ясен и неотменим от Възраждането насам - да бъдем цивилизована европейска държава, да бъдем равни с другите европейски народи.

Имперският интерес на Русия е точно обратният - тя иска да има кордон от губернии или съветски републики в Източна Европа. Българският национален интерес и руският имперски интерес никога не са съвпадали, освен през 1877-1878 г.

И стига с това "Русия ни освободи". Априлското въстание, опълченците на Шипка и всички грамадни жертви на нашите предци също би трябвало да влизат в сметката. Освен това през 1944 г. Русия ни пороби и това също се брои.

Българските русофили са склонни да оправдаят своя кремълски идол дори сега, когато той нападна вероломно Украйна. Ще го посрещнат с хляб и сол, ако прецапа Дунава или Черно море и нахлуе в България - вече се е случвало.

Защото, видите ли, Русия се чувствала заплашена от НАТО. И желанието на държавите от Източна Европа да членуват в този съюз, според българските русофили, няма никакво значение. Важни са само руските страхове, прикриващи имперската алчност.

Неотдавна Путин в прав текст заяви, че иска да възстанови положението в Европа от 1997 г. Войната в Украйна е само първата стъпка в тази посока. От това по-голяма заплаха за българския национален интерес няма.

Неуважаеми русофили, ако наистина искате национално обединение просто бъдете българи! И си вдигнете гащите, ако обичате! Престанете да подлагате услужливо задните ни части на Кремъл!