Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е готова да вземе на лизинг изтребители втора ръка от съюзници в НАТО, докато се очаква доставката на поръчаните в САЩ за военновъздушните ни сили Ф-16, съобщи пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той участва в извънредната среща на върха на НАТО. 

Радев е поставил въпроса пред американския си колега Джо Байдън.

„Ако не може да се ускори доставката на новопроизведените ни самолети, да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг, който да запълни празнотата“, каза Радев.

Ако и това не стане, ще се търсят други възможности. Сред тях е вземане на лизинг на европейски изтребители. Радев е обсъждал въпроса с френския президент Еманюел Макрон и премиерите Марио Драги на Италия и Марк Рюте на Нидерландия.

Целта е българските военни летци да не губят способности, изтъкна Радев, който командваше ВВС до 2016 г.

Той смята, че е необходимо да се обсъдят всички възможности за поддръжка на наличните у нас изтребители съветско производство. Вариантът това да става в Русия отпада категорично. Днес в Брюксел по въпроса са говорили министрите на отбраната и началниците на отбраната на България и Полша.

„Това е временно решение. Фактът, че ще имаме евентуално бойна ескадрила от Ф-16, която ще бъде годна за носене на бойно дежурство в интегрираната система на НАТО, около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота, за да не загубим най-важното – способност, летци, техници, авиационни специалисти. Ако ги загубим, това означава, че няма връщане, че сме компрометирали проекта „Ф-16“, изтъкна Радев.

Държавният глава се надява следващата седмица да започне уточняване на възможностите старите изтребители на българските ВВС да бъдат поддържани в Полша.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.