Британското правителство обяви нов кръг от санкции срещу 59 руски и шест белоруски физически лица и компании в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, предад АФП.

Сред санкционираните компании са руският диамантен гигант "Алроса", частната група за военни услуги "Вагнер" (която според Лондон е планирала да убие украинския президент Володимир Зеленски - бел. ред.), основателят на банката "Тинкоф" Олег Тинков и влиятелният шеф на първата руска банка "Сбербанк" Герман Греф, предаде агенцията.

Други лица, чиито активи в Обединеното кралство бяха замразени, включват петролния магнат Юджийн Швидлер, който има тесни връзки с Роман Абрамович и Полина Ковалева - доведената дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров, която според съобщенията притежава къща за 4 милиона паунда в Лондон.

Външната министърка Лиз Тръс обяви, че всички те са "съучастници в убийството на невинни цивилни" и трябва да "платят цената".

"Путин не трябва да си прави илюзии – ние сме обединени с нашите съюзници и ще продължим да затягаме винта на руската икономика, за да му помогнем да се провали в Украйна. Няма да има отпускане".

Тя отправи изявлението си малко преди да се присъедини с премиера Борис Джонсън към срещите на върха на НАТО и Г-7 в Брюксел.

Макар общият брой на санкционираните лица и фирми да е повече от 1000, правителствени източници признаха, че Обединеното кралство първоначално се е движило твърде бавно, за да спре някои олигарси да прехвърлят своето богатство и активи извън страната, преди да попаднат в обсега на санкциите.

По-рано тази седмица депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт, който председателства парламентарната група за Русия, каза на министрите:

"Ние не можем да мислим, че работата е свършена".

Той посочи, че макар Мариупол да продължава да е изправен пред варварски атаки, "все още не сме въвели режим на санкции, който е толкова строг, колкото режима на санкции срещу Иран".

Брайънт добави, че правителството трябва да наложи по-строги санкции на членовете на семействата на тези, които вече са санкционирани.