Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски преподавател  В. К. Т. Това установиха проверки на Комисията по академична етика (КАЕ), съобщиха в четвъртък от МОН

И уточняват, че В.Т. е "публично известен от няколко години поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката"

Професор Венелин Терзиев, когото от просветното министерство представят само с инициалите, е известен поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката. Той е и научен ръководител на Даниела Везиева, служебен министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев. Името му нашумя около съмненията и при нея за плагиатство.

Проверката на комисията е установила, че в научния му труд, с който става т. нар. малък доктор, има платиатствани 22,2 на сто от дисертацията. Процентът рязко нараства при придобиването на научната степен "достор на науките". Там в работата му плагитстването е 61,8 на сто.

"Накърняване на авторски права е открито в дисертациите на В.Т. за придобиването на научните степени "доктор" и "доктор на науките" в професионалното направление "Икономика". В първия случай арбитрите на КАЕ установяват висока степен на плагиатство в научен труд на тема "Въздействие на активни политики и програми върху пазара на труда", защитен във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" през 2014 г. От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22,2 процента от дисертацията, с която В.Т. става т.нар. малък доктор в направлението "Икономика". Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход, съвпадение на текстове с публикации на други автори.  

При втората проверка е установено плагиатство при придобиването на научната степен "доктор на науките" през 2015 г. С дисертацията "Предизвикателства пред социалното програмиране в контекста на насърчаване на социалната активност и регулирането на социалното развитие чрез активни политики" В.Т. става т.нар. голям доктор в професионалното направление "Икономика" в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8 процента от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В доклада се посочва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите, и са използвани публикации, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство. 

За решенията са уведомени университетите, в които са защитени дисертациите, за да могат да предприемат действия по отнемане на съответната научна степен, съгласно Закона за развитието на академичния състав", пише в съобщението от МОН.

Тъй като обхватът на научни интереси на професора е твърде широк комисията е проверила още една негова дисертация. При нея няма плагиатство. А по проверката по научния труд на В. Т. в направление "Социални дейности" не е завършила.

"Комисията по академична етика приключи още една проверка на дисертация на В.К.Т. Трудът е защитен в Националния военен университет "Васил Левски" (НВУ) през 2014 г. и е на тема "Модели на повишаване на ефективността на системата за социална адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба, в динамична социална среда". Благодарение на него В.Т. е станал "доктор на науките" в направлението "Национална сигурност". Проверени са и публикациите му за заемането на академичната длъжност "професор" в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са установили плагиатство.

Комисията проверява и научен труд на В.Т. в направлението "Социални дейности", но работата по него още не е приключила", информират още от просветното министерство.

Случаят "Венелин Терзиев" онагледява опасността от развитие на псевдонаука в България и колко лесно това може да се случи.

Завършил е химия в Бургас, преминал е през поста на заместник-изпълнителен директор на Националната служба по заетостта, опитал е да стане кмет на Русе, а след това се обърнал към научната кариера.  

През юли 2014 г. във Варненския свободен университет Терзиев прави първата си доктурантура. Пет месеца по-късно защитава първата си голяма докторска дисертация и става доктор на науките в Националния военен университет във Велико Търново. След още 11 месеца ректорът на Стопанската академия в Свищов му връчва дипломата за доктор на науките по финанси. За трети път доктор на науките Венелин Терзиев става през януари 2018 година в Бургаския свободен университет.

Докато ръководи предприятието "Скални материали" в Русе, Терзиев се насочва към преподавателската работа в Русенския университет, през 2015 г. е избран за професор в направление "Архитектура, строителство и геодезия". По-късно става професор във Висшето училище по телекомуникации и пощи в направление "Администрация и управление", а след това във Военния университет в Търново по направление "Национална сигурност", преподава и във Военната академия в София, описва "академичния" път на Терзиев БНР.  По-късно е освободен от част от тези висши училища. 

Освен това развива и бурна културна дейност, носител е наградата "Златен век" на Министерството на културата. Терзиев оглавява и фирма „Реставрация“ ЕАД, чийто собственик е Министерството на културата. Главен научен секретар е и на русенската болница "Канев", издава списание.

Името му нашумя около съмненията за плагиатство при Даниела Везиева. В края на м. г. от МОН потвърдиха, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е бил именно Терзиев. Това са тогавашната служебна министърка на икономиката Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Везиева надминава и своя ръководител по размах. От 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод, се посочваше в сигнала, който МОН още проверява.

Самата тя обясни тогава сигнала за плагиатство като политическа атака, която идвала от хора, които очаквали тя да бъде поканена за министър и в редовния кабинет.

Наскоро Везиева влезе в борда на БДЖ. 

Сегашният министър на образованието акад. Николай Денков обяви сред приоритети на МОН засилената борба с плагиатството.