УЕФА ще обсъжда в четвъртък с Европейската асоциация на клубовете (ECA) революционна промяна - премахване на правилото за финансов феърплей и въвеждане на ново, предават световните агенции, цитирайки "Ню Йорк Таймс".

Основният механизъм в него е, че разходите не бива да надвишават приходите или това може да става с малък процент на годишна база, за което се търпят санкции. Имаше доста спорове през годините, дела и т.н., като УЕФА опита да накаже големи клубове, сред които "Манчестър Сити", "Челси", "Пари Сен Жермен" и т.н., а глоби отнесоха ЦСКА-София и "Левски".

УЕФА практически спря мярката по време на пандемията - за да облекчи ударените от липсата на приходи клубове. Сега централата ще предложи те да могат да харчат до 70 процента от приходите си за дейности, свързани с футбола (тук попадат трансфери и заплати). Окончателно решение за такава промяна трябва да бъде взето през април на заседание на Изпълкома на УЕФА.

Ясно е кой би бил облагодетелстван - големите клубове, най-вече английските, които генерират най-високи постъпления в света. Европейската асоциация смята, че подобен ход ще възстанови баланса на силите, но скептиците са на мнение, че още повече ще отвори пропастта между големите и малките отбори.

А предложението се очаква да срещне противници и сред грандовете. Една от основните причини за това е различното данъчно облагане в отделните държави, пише "Ню Йорк Таймс". Според американския вестник някои клубове ще настояват да могат да харчат до 85 процента от приходите си. В предварителните консултации други пък са предложили компромисен вариант - да се започва с харчове от 90 процента и те постепенно те спадат до 70 на сто.

Имаше идея да се въведе американското правило за таван на заплатите, еднакъв за всички тимове, но това не може да стане, тъй като противоречи на европейското законодателство.

Според новия текст клубовете, които харчат повече от позволеното, може да бъдат вадени от турнирите на УЕФА. Преди две години централата опита да направи това с "Манчестър Сити", но клубът обжалва в Лозана и спечели делото, така продължи да играе в Шампионската лига.

Ако промяната мине, клубовете ще имат стимул да са в добро финансово състояние, което ще им донесе бонус от 10 милиона долара за допълнителни разходи.

Една от ключовите точки, по които все още няма окончателно решение, е дали УЕФА ще позволи на някои клубове като държавно подкрепяните "Пари Сен Жермен", "Манчестър Сити" и "Нюкасъл" да сключват спонсорски договори с компании на своите собственици. Това се забранява в сегашното правило и именно по него УЕФА санкционира "Сити" с изваждане от ШЛ, но не задълго.

Президентът на "Пари Сен Жермен" (клуб, разследван многократно за всевъзможни нарушения) Насер Ал-Хелаифи, който е и президент на Европейската клубна асоциация, работи с УЕФА по изготвянето на новите финансови правила. Катарецът е член и на Изпълкома на УЕФА, който ще трябва да се занимава и с предложеното увеличаване на отборите в Шампионската лига от 32 на 36, като тази промяна трябва да влезе в сила от 2024 г.

Предвижда се допълнителните четири места да бъдат раздавани на клубове, които имат исторически постижения, но към момента не са успели да си осигурят класиране в турнира чрез домашните първенства. 

Преговорите идват във време, в което отново се заговори за ново лансиране на взривилия футбола през миналата година проект "Суперлига". "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус" още не са се отказали, твърдят, че ще представят нов отцепнически вариант.