"Ще има дипломатически отговор към изявленията на руския посланик - не е приемливо чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство, но ще ви информираме, когато мерките бъдат изпълнени."

Това заяви премиерът Кирил Петков след днешното правителствено заседание, без да казва каква ще бъде нашата реакция.

Поводът за изявлението му е интервю на руската посланичка Елеонора Митрофанова пред тв канала "Русия 24", в което тя каза, че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия.

Дипломатическият отговор може да е с различна степен на острота, припомнят дипломати пред Клуб Z. Най-тежката реакция би била изгонването на Митрофанова, което обаче означава или скъсване на дипломатическите отношение, или понижаване на нивото на двустранното дипломатическо присъствие на ниво "управляващ", тъй като Москва автоматично ще изгони и нашия посланик Атанас Кръстин.

Друг вариант е временното прибиране в София на нашия посланик за консултации, като в МВнР още не е взето такова решение. Това също би било доста остра реакция, тъй като нито една европейска държава не е изтеглила посланик от Москва след началото на т. нар. им военна операция.

Остава като опция и най-меката мярка - остра протестна нота.