"Бих искала да предупредя официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен" (цитатът е точен според българския превод на посолството. Всъщност тя казва - "такъв жест едва ли би добавил оптимизъм към и без това влошения двустранен диалог", б.р.).

Този "приятелски съвет" дава руската посланичка Елеонора Митрофанова по време на т. нар. седмичен брифинг "по актуалните въпроси от международния дневен ред и двустранните отношения с България", качен на фейсбук страницата на посолството. 

Брифингът всъщност не включва въпроси - посланичката просто чете написан текст. В него за "операция", "денацификация", "престъпници" и "ликвидирани главорези" се говори нашироко. Но не са пропуснати и темите с газа на Москва за България - че са "готови за сериозно противопоставяне в енергийната сфера".

Предупреждението на Митрофанова идва на фона на информациите, че военният министър на САЩ Лойд Остин по време на предстоящата си визита у нас евентуално ще иска стари съветски установки за ПВО да бъдат дадени на Украйна. Причината е, че тамошните въоръжени сили умеят да работят с тях буквално веднага.

Иначе Митрофанова говори в дух, че...

"Продължава специалната военна операция на Въоръжените сили на Руската Федерация по демилитаризацията и денацификацията на престъпния киевски режим..." и пр., и пр.

Тя сравнява опитите да се разграничи руският народ от политическото ръководство, лансирани от "местния елит", т.е. българския, със същата теза на "фашистките агресори".

"В контекста на провежданата от ВС на Русия специална операция в Украйна отделни представители на местния елит прокарват тезата за необходимостта да се разграничи руският народ от Президента на Руската Федерация Владимир Путин.

Тази "нова" теза на западната пропаганда е добре позната още от периода на Великата Отечествена война. Фашистките агресори безуспешно тиражираха подобни неща на окупираните територии с цел да деморализират населението и го подтикнат към сътрудничество."

(Не става ясно българският елит коя точно територия е окупирал в момента, б.р.)