Полските спецслужби са поискали от външния министър на страната Збигнев Рау да бъдат изгонени 45 руски дипломати по подозрение в шпионаж, съобщи Ройтерс в сряда. 

Информацията е от говорителя на правителството във Варшава Пьотр Мюлер.

Руският посланик в Полша  Сергей Андреев е бил извикан спешно във външното министерство, а решението за стъпките, които ще бъдат предприети, ще бъде съобщено след тази среща.

Агенцията за вътрешна сигурност задържа заподозрян за шпионаж в полза на Русия днес, съобщиха днес местните власти. Той е служител в Службата за гражданска регистрация във Варшава и е бил задържан на 17 март, съобщи държавната информационна агенция PAP.

Съдът е издал заповед за тримесечен арест. Ако бъде окончателно признат за виновен, задържаният може да получи присъда до 15 години затвор.

Станислав Жарин, говорител на полските служби за сигурност, заяви пред PAP, че задържаният е събирал данни и ги е предавал на руската Служба за външно разузнаване. Поради служебните си задължения, мъжът е имал достъп до архивите на Службата за гражданска регистрация и тези на град Варшава, посочи Жарин.

"Предвид естеството на документацията, събирана от тези звена, действията на заподозрения са представлявали заплаха за вътрешната и външната сигурност на Полша", посочи говорителят.