"Крайно време е българското правителство да вземе пакет от противоинфлационни мерки, каквито вече се вземат по света. Досега, каквото се говори от управляващите, отива в обратна посока. Земеделският министър (Иван Иванов от БСП) говори, че трябва да се купува зърно, а всеки икономист знае, че за да намалиш цената, от запасите трябва да продаваш, а не да купуваш.

Форсмажорната ситуация, предложена от икономическия министър (Корнелия Нинова от БСП), също играе за по-голяма несигурност и вдига цените. Правителството първо трябва да спре да говори неща, които са срещу смислената икономическа политика. Министри от правителство, не само от БСП, говорят в посоки, които вдигат инфлацията, вместо да я намаляват."

Това заяви днес пред БНР бившият финансов министър от първото правителство на Бойко Борисов в интервю за БНР. 

По думите му, инфлацията така или иначе ще бъде изключително висока, заради войната в Украйна. Всичко това - в съчетание с перспективи за намален растеж, "особено в нашия регион". 

Дянков все пак смята, че възможни решения има: 

"Нещото, което бързо може да се направи, е, където се вижда, че има увеличаване на цените и където държавата има запаси, те трябва да се пускат на пазара, за да намаляват цените"

Той цитира последните данни от Евростат, според които инфлацията в България е с близо 3% над средната инфлация в останалата част от ЕС. Според него, това може да се промени като в България се увеличи производителността на труда през повече пари за инфрастурктура. "Уравнение, което липсва при това правителство". 

Бившият министър на финансите изказа предложение цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток" да се използва и да се субсидира за домакинствата, а не за бизнеса:

"Което ще остави достатъчно пари, така че да може да се урегулира и цената на останалата енергия. Виждам, че се предлага от различни групи в парламента, а това правителство не го решава. Това е единственият начин цените да се урегулират".

Трябва да има оздравителен план за икономиката и за домакинствата, а той липсва, подчерта Дянков и добави:

"Няма признание от Министерството на финансите, че инфлацията е огромен проблем за България - за домакинствата и за бизнеса, и нещо трябва да се направи. Просто се чака и се казва, че ще има актуализация през юли, а дотогава има много време и много проблеми вече се нареждат"