Европейската комисия одобри българска схема за държава помощ в размер на 12,78 милиона евро (25 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, принудени да ограничат или преустановят дейността си поради пандемията от COVID-19 .

Помощта по схемата е под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката ще бъде отворена за всички туроператори с валиден лиценз в България, независимо от държавата на регистрация и държавата на произход на пътуващия.

Отговарящите на условията бенефициенти ще имат право да получат по 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет с тях, включващ полет до България. Допустимостта е ограничена до полети между 1 юни 2021 г. и 14 май 2022 г.

Целта на мярката е да се стимулира входящият туризъм с благоприятно непряко въздействие в много области като хотелиерство, ресторантьорство, хранително-вкусова промишленост, транспорт, културни и спортни прояви. Помощта ще улесни достъпа до финансиране и ще смекчи внезапния недостиг на ликвидни средства, пред който са изправени засегнатите дружества.