Парите отделени за туризъм в актуализирания бюджет ще бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. Това става по искане на туристическия сектор.

“Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем зелена дестинация, т.е. - да постигнем тези нива на ваксинация, за да пожелаят всички туристи по света дестинация “България”, каза ресорната министърка Стела Балтова след среща при премиера Стефан Янев и няколко министри с представители на сектора.

Не е ясно за какво ще се използват парите - за нова рекламна и комуникационна кампания или за директно плащане на стимули на хората, които решат да си поставят ваксини. 

“Разговорът бе с изключително диалогичен характер. Обединихме се около тезата, че държавата има нужда от работещ сектор туризъм, така че всички да се чувстват спокойно и сигурно в дестинация България”, каза Балтова. 

От думите ѝ стана ясно, че това трябва да се реши до 10 дни, когато ще последва и втора среща с бранша.

"Заедно със здравните власти да намерим пакета от документи, които да гарантират сигурността и здравето на туристите", посочи тя и добави, че третата точка, по която са говорили е била за преразглеждане на икономическите и практически мерки.