Продължават ракциите във футболните среди за проведения в петък от Димитър Бербатов и 76 клуба конгрес на БФС в зала 3 на НДК. Повечето - поне публично заявените, са против събитието и факта, че опозиционерът се самопровъзгласи за президент, след което няколко пъти призова за диалог и "обединителен конгрес".

На 18 март трябваше да има редовен конгрес на съюза, насрочен от Изпълкома още през миналата година. Преди дни обаче същият ИК го отмени с аргумента, че има съдебни спорове (заради жалби от екипа на Бербатов), които спъват вписването в Търговския регистър на избраното на извънредното заседание през есента на м.г. ръководство, начело на което отново е Борислав Михайлов.

Според сподвижниците на Бербатов обаче този ход бил против устава на БФС. Пак по техни твърдения, фактът, че сбирката в петък започна с едва 82 клуба (около една осма от членовете на централата) и 76 от тях гласуваха на Бербатов, не бил проблем - законът го позволявал.

"Земята щеше да се нарича море, ако риба я беше назовала". Няма да позволя на никого да се упражнява безнаказано на гърба на българския футбол!", написа Борислав Михайлов в личния си профил във фейсбук.

А още докато течеше събранието в НДК, БФС излезе с позиция на официалния си сайт, с която обяви следното (публикуваме откъси):

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това - пред безучастния поглед на държавните власти - е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни...

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия - и ще брани правата си с всички законови средства! За пореден път призоваваме клубовете-членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол."

Ден по-късно Георги Иванов-Гонзо, който наскоро бе назначен за технически директор, а след това се разграничи от Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, на свой ред изпрати позиция до БТА (без редакторска намеса):

"Този фарс, който Димитър Бербатов и неговият екип организираха вчера в НДК, освен незаконен, е и крайно опасен. Той поставя на карта целия български футбол. Това, което се случи, е абсолютно недопустимо в правова и цивилизована държава, част от Европейския съюз. Има ред и правила, по които трябва да се случват нещата.

Няма да отстъпим в убеждението си, че всичко трябва да става по законов ред, за да защитим правата и интересите на клубовете, които са членове на Българския футболен съюз. И накрая трябва да е ясно едно - ние сме твърдо решени да не допуснем този пошъл театър да доведе до фатален край за българския футбол!"

Думата "фарс" употребяват още един куп футболни хора, сред които президентите на "Славия" и "Локомотив" (София), Венцеслав Стефанов и Иван Василев. Първият призова пред "Спортал" участвалите в конгреса на Бербатов клубове да бъдат изключени от БФС.

Сред тях е ЦСКА-София, единственият голям наш отбор, пратил делегат в петък - изпълнителният си директор Филип Филипов. Повечето от останалите запазват мълчание.

Не и "Лудогорец".

"В кръга на шегата това е исторически конгрес. Дори и в ерата на Тодор Живков не е имало гласуване със 100 процента от присъстващите, рече изпълнителният директор на "орлите" Ангел Петричев пред "Гонг". - Действително щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Опасявам се, че в българския футбол беше начертана нова разделителна линия, която много трудно вече ще бъде преодоляна. Моята прогноза е, че дори в идеалния вариант за Бербатов да се проведе нов конгрес, то при него съм убеден, че той ще има огромен отлив на гласовете, които получи на форума през септември."

"Когато за теб са гласували 12% от клубовете няма как да си легитимен ръководител на футбола ни. Това е от морална гледна точка. От юридическа предстои да видим... Навремето имахме два синода. Те свещенниците години наред не можеха да се разберат, че какво остава за футболните хора. Конгресът на Бербатов малко ми прилича на секта. Събрали се 76 човека и си избрали гуру. Аз присъствах на две предизборни срещи на Бербатов и не останах с усещането, че е готов да стигне до подобни крайности", добави той.

"Левски" не е излизал с позиция, Станимир Стоилов даде по-скоро неутрален отговор след мача на "сините" с "Локомотив" (София) в събота. На предишния конгрес Наско Сираков застана зад Михайлов.

Дори националният селекционер Ясен Петров заяви позиция, като същевременно призова за единение и загърбване на различията, тъй като лошата обстановка влияела и на отбора.

"Аз знам кой ме е поканил да бъда треньор на националния отбор, знам и кой ме е подкрепил. Знам и кой е президент на БФС - Борислав Михайлов", обяви пловдивчанинът пред БНТ.

Последната реакция от по-голяма организация дойде от Аматьорската футболна лига (ПФЛ), която обединява по-голяма част от клубовете в България, съответно и от членовете на федерацията.

Тя проведе заседание. Шефът й Румен Вълков е дългогодишен член на ИК на БФС.

"Ние не приемаме, че има някакъв алтернативен конгрес. Клубовете от аматьорския футбол наричат провелото се събиране фарс и обида за аматьорския футбол и за българския футбол като цяло. Ако това събиране може да се нарече събитие, то е против всички документи, правилници и цялата нормативна база, която съпътства работата на системата на българския футбол. Натискът за провеждането на такова събиране върви повече от една година", се казва в позицията на АФЛ.

"Мога да кажа, че над 90 процента от клубовете присъстваха на тези срещи и са възмутени от "язденето", на което са подложени, коментира пък Вълков персонално, визирайки предизборните обиколки на Димитър Бербатов. - Много хора смятат, че зад всичко това прозират лични интереси. Но самият факт, че присъстваха едва 76 клуба, това показва и какво е съотношението."

Тази седмица ще заседава Изпълкомът на БФС и допълнително ще вземе отношение по въпроса. И двате страни казват, че са сезирали ФИФА и УЕФА за действията (или бездействията в случая на Бербатов) на "противника".