Димитър Бербатов единодушно бе избран за президент на БФС на "конгреса", който лично организира и проведе в зала 3 на НДК. За него гласуваха 76 души - всички присъствали за вота. Принципно членовете на федерацията с право на глас са над 600.

На 1 март Борислав Михайлов и Изпълкомът на съюза отмениха редовно насроченото събрание (с мотив - съдебните битки след извънредното миналата есен), а в сряда потвърдиха това. Според Бербо и екипа му обаче те не са имали право на това, нарушили са устава, а оттам и законите, заседанието било записано в Търговския регистър и т.н.

С позиция БФС "осъди фарса, разигран днес в центъра на столицата", призова държавата да се намеси и за първи път обяви, че зала 3 била запазена за вътрешно мероприятие, но "група лица нахлула и унищожила имущество на БФС".

За последното били уведомени органите на реда, с което се обяснява появата на полицаи в началото на "конгреса".

Първоначално се регистрираха 82-ма делегати. Мина и гласуването за Изпълком, предложен от Бербо, като всеки делегат имаше право да издигне свои кандидатури. Избрани бяха номинираните от деветката: Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, който водеше "конгреса", бизнесмени, адвокати и футболни хора, като Бойко Величков, Михаил Мадански и Светослав Петров, мениджърът Николай Жейнов...

Ръководният огран бе намален от 15 на 9 души.

Алтернативното "Общо събрание" на БФС "освободи" Борислав Михайлов от поста президент като точка от дневния ред днес. Комисията по избора единодушно реши, че е установила 26 валидно издигнати кандидатури за Димитър Бербатов. Очаквано, предвид ситуацията, нямаше други предложения.

Веднага след това беше направена поименна проверка на всички присъстващи 76 делегата. Бюлетината беше отпечатана непосредствено преди началото на гласуването, тя беше интегрална и в нея имаше опция "Не подкрепям никого".

В словото си след "избирането" Бербатов заяви, че "няма да управлява, а ще работи с всички останали", иначе нямало смисъл. Той призова да се свика нов обединителен конгрес, на който да присъстват всички членове - днес бяха в пъти по-малко. Липсата на кворум обаче не бил проблем, според някои присъствали юристи, заседанието можело да започне легитимно с регистриралите се час по-късно от заявения час.

Пред журналисти "деветката" се извини на футболна България и изрази разочарование от случилото се, но добави, че е бил принуден да действа така, не можел да чака повече. Бербатов увери, че още от понеделник започва преговори с "другата страна" - Борислав Михайлов. А ще иска и среща със спортния министър Радостин Василев, който днес се появи в залата. Ако се наложи - ФИФА и УЕФА.

"Трябва да се даде равен шанс на всички, да има честна и достойна надпревара. Това е футболът всъщност - конкуренция, надпревара и по-добрият побеждава. Ние затова се борим - да има честен и прозрачен конгрес, какъвто до момента не ми се дава като възможност. Това, което правим, е напълно в рамките на закона. Тъжно е, че се стига дотук. Абсурдно е, но е наложително и принудително, рече Бербатов преди това.

Честен и прозрачен конгрес ви обещавам, че ще има. Не искаме много. А всъщност вие сте хората, които сте върховния орган. Затова е похвално и революционно, че взехте нещата в свои ръце. Пишем история, това е, да го знаете от мене. Благодаря ви, че в такива времена успяхте да реагирате, да излъчите делегати. Събрахме се, пътували сте. Извинявам се, защото футболът не печели от това. Затова казвам, че е тъжно. Особено детско-юношеския футбол, на който аз съм продукт. Благодаря за доверието, затова, че сте тук."

"Конгресът" се придържаше към поканата от дневния ред, вписана в Търговския регистър с 10 точки: разглеждане на жалби до конгреса, отчет на ИК за срока на мандата, програма БФС за развитието на футбола 2022-2026 г., приемане на членове на БФС, изключване на членове на БФС, изменение на устава, приемане на бюджет, освобождаване на президента на БФС и членовете на ИК, избор на президент на БФС, избор на Изпълком на БФС.

Спортният министър Радостин Василев обяви, че по негова заповед комисия на ММС ще установява събитията във футбола. Той добави, че не може да бъде страна, а само контролиращ орган.

А сутринта, при опитите на опозиционерите да влязат през вход А4 на НДК, вратата се оказа заключена. Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС, се появи малко преди 10 часа и заяви пред журналистите, че е дошъл, за да отмени наема на зала 3, която е била запазена. По-късно сайтът на съюза реално влезе в противоречие с него, заявявайки, че тя е била "запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор". 

Екипът на Бербатов бе призовал и нотариус, за да "констатира фактите". Дамата обясни, че е поканена от адвокатите на Бербо и нейната работа е да установи дали се нарушават правата на клубовете.

Оттам хората с Бербатов отидоха в друга зала, където делегатите бяха настанени. Малко след това представители на 80 клуба (от 82 присъстващи) гласуваха "за" провеждането на конгрес. Започна регистрация на делегати, имаше избор на комисии и т.н.

Малко след 13 часа в залата пристигнаха полицаи - по сигнал, че тя се използва неправомерно. Те си тръгнаха, а сбирката продължи по дневния ред.

Какво следва сега?

Юристите имат думата, но дори сред тях има спорове. След извънредния конгрес миналия октомври екипът на Бербатов подаде жалби в съда. Клубове жалиха, че не са били допуснати, а претендентът тогава протестира за начина, по който Борислав Михайлов бе избран - без балотаж заради противоречиво тълкуване на устава за кворума.

Може да се стигне до безброй съдебни битки. Бербатов заяви, че ще търси контакт с "хората в "Бояна", но дали е възможен компромис?

Две БФС-та ли има сега? Като начало има двама президенти и два Изпълкома, макар че Димитър Бербатов още не е признат от никого, а Борислав Михайлов и новото ръководство не са вписани. Отново се налага употреба на клишето, че каквато държавата, такъв и футболът. Обратното също е вярно.