Високопоставен служител на разузнаването на НАТО каза днес, че признаците сочат към патово положение във войната на Русия срещу Украйна, като руските сухопътни сили остават в застой, а руските бойни самолети не могат да постигнат превъзходство във въздуха над Украйна, предаде Си Ен Ен.

„Ако вече не сме в патова ситуация, бързо се приближаваме към такава“, каза служителят пред репортери по време на брифинг в централата на НАТО. „И това си струва да се отбележи, като се има предвид несъответствието на силите, когато започна тази битка. Не бихте стигнали до този момент, ако не направите поредица от грешки“, добави служителят, визирайки руските сили.

Той отбеляза обаче, че безизходната ситуация е особено опасна, защото Русия прибягва до по-малко прецизни и по-брутални оръжия срещу цивилни цели, след като настъплението ѝ спря.

„Ще се откажат ли украинците? Не. И те бяха много ясни, че няма да се откажат“, каза служителят. „И така, какво се случва, когато тези две сили се движат една срещу друга по този начин?“

Русия също не отстъпва, въпреки загубите им, каза служителят. През последните няколко дни руските сили продължиха да събират подкрепления и да се опитват да подобрят логистичната подкрепа както в Киев, така и в южните оперативни направления, каза служителят.

Междувременно беларуското правителство „подготвя средата, която да оправдае офанзива на Беларус срещу Украйна“, добави служителят.

Украинските власти предупреждават публично, че Беларус може да се включи във войната, отбелязва Си Ен Ен.

Остава оценката на НАТО, че основната цел на Русия все още е да превземе украинската столица и да наложи смяна на правителството там, както и да принуди Украйна да заеме неутрална позиция спрямо НАТО и да се демилитаризира.

„Мисля, че (Путин) не е отстъпил от нито една от целите си“, каза служителят, цитиран от Си Ен Ен.