Петко Петков - следовател от НСлС и председател на Камарата на следователите, е предложението на професионалната гилдия за член на новия ВСС.

Както Клуб Z писа, номинациите са тепърва на старта си - досега се е самономинирал само Бойко Атанасов, който традиционно участва във всякакви съревнования.

В 25-членния ВСС, който трябва да встъпи на 3 октомври, следствието - безусловно подчинено на главния прокурор, излъчва един свой представител, който е към прокурорската колегия на ВСС.

Там от години цари непоколебимо единодушие - предлага се винаги по един член, той се гласува и традиционно няма нито един глас против.

Няма причини да се мисли, че сега ще е различно - освен че е награждаван 3 пъти от главния прокурор със „Служебна благодарност и грамота“, Петков е председател на Камарата на следователите (биография на кандидата и текста на предложението може да видите на този линк, б.р.). Традиционно тази организация, заедно с Асоциацията на прокурорите плътно стои със свои позиции, становища, открити писма и всякакви други активности зад идеите на главния прокурор. Така беше още преди избора и единодушното излъчване на кандидата Гешев от Прокурорската колегия, водена тогава от Сотир Цацаров.

Освен "пълен съпорт" за Гешев, следователите остро критикуват опитите да се закрият спецпрокуратурата и съдът, искат да участват в дискусите по новия закон и пр. дейности.

Последните успешни такива избори на хора от браншови организации, които после влизат във ВСС без гласове против, бяха на Стефан Петров - втори път член на ВСС и зам.председател на Камарата на следователите, и на Евгени Иванов - шеф на Асоциацията на прокурорите.

И двата избора бяха "сам срещу себе си" - без втори кандидат. Гласува се обичайно от първи тур с много над 50% - така че няма смисъл от второ гласуване.