Русия призова украинските сили в Мариупол да сложат оръжие, защото там според Москва се случва "ужасна хуманитарна катастрофа", но Киев отказа, предадоха световните медии, цитирани от БТА.

"Сложете оръжие", призова генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руския Национален център за управление на отбраната, в изявление, публикувано от руското министерство на отбраната. "Разви се ужасна хуманитарна катастрофа", подчерта той. "На всички, които сложат оръжие, се гарантира безопасно излизане от Мариупол", обеща той, цитиран от Ройтерс.

Мизинцев заяви, че хуманитарни коридори, извеждащи от Мариупол, ще бъдат отворени в 10 ч. московско време днес. Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук заяви вчера, че общо 7 295 души са били евакуирани днес от украински градове по хуманитарни коридори. От тях 3 985 са напуснали Мариупол. Правителството има намерение да изпрати близо 50 автобуса утре в Мариупол, за да продължи евакуацията, добави Верешчук.

"Не може да става и дума за никакво предаване и слагане на оръжие", заяви Верешчук, цитирана от "Украинска правда". "Вече информирахме руската страна за това", добави тя.

В Мариупол загиналите се погребват край пътя, съобщава Ройтерс.

Гръцкият генерален консул в Мариупол Манолис Андрулакис, последният европейски дипломат, напуснал обсаденото пристанище, заяви, че градът е напът да се присъедини към градовете, унищожени напълно при предишни войни.

"Няма нужда да ги назоваваме - това са Герника, Ковънтри, Алепо, Грозни, Ленинград", добави той."Надявам се никой никога да не види това, което аз видях", подчерта дипломатът, пристигайки на международното летище в Атина.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви за пореден път, че е готов да води преки преговори с руския президент Владимир Путин. Той  добави, че ако такъв разговор бъде неуспешен, това може да стане началото на трета световна война. Тези коментари Зеленски направи пред Си Ен Ен, цитиран от украинския сайт Цензор.НЕТ.

Във войната досега са били убити 115 деца, а 140 са ранени, съобщи Главната прокуратура на Украйна, цитирана от същия сайт.

Киев беше подложен на обстрел тази нощ, загинали са най-малко осем души, съобщи украинската прокуратура, цитирана от сайта НВ. При руския обстрел са засегнати жилища и търговски център в Подолски район на столицата. Спасителни екипи са гасили голям пожар в търговския център там. Най-малко трима души бяха ранени и при руски удар в Житомирска област, в Западна Украйна. Повредени са 13 сгради в района на Коростен, на 80 км от град Житомир, предаде Франс прес, като цитира информация на спасителните служби.

Руска бомбардировка на Харков е убила 96-годишния Борис Романченко, оцелял в четири нацистки лагери на смъртта през Втората световна война , предаде Би Би Си, позовавайки се на близките на жертвата. Романченко е оживял след като е бил последователно затворен в Бухенвалд, Пеенемюнде, Дора и Берген Белзен. 

Пристанищният град Одеса също съобщи, че в небето над града и околностите се наблюдава увеличаване на броя на руските дронове. Засега обаче всичко е спокойно, уточни регионалният военен лидер Максим Марченко, цитиран от ДПА. Той потвърди, че някои от дроновете са били свалени от украинската противовъздушна отбрана.

Украинските власти успяха да спрат изтичането на амоняк от химически завод в покрайнините на североизточния град Суми, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални източници.

Течът е засегнал район в радиус от два километра и половина от Сумихимпром, съобщи губернаторът на Сумска област Дмитро Живицки. Той не посочи причина за изтичането на амоняк от завода в източните покрайни на града с население от около 263 хиляди души. Суми редовно е обстрелван от руските въоръжени сили от началото на войната в Украйна, отбелязва АП. Няма опасност за населението, казаха впоследствие украинските власти, цитирани от ДПА. Гражданска защита определи теча като незначителен.

Очаква се делегации на Украйна и Русия да се срещнат днес за нов кръг преговори, предаде ДПА. И двата преговорни екипа искат дискусиите, които ще се водят чрез видеовръзка, да започнат сутринта, каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. 

Русия е започнала усилено да използва разузнавателни дронове, за да наблюдава резултатите от ракетните удари и заради загубите понесени досега от авиацията ѝ (96 самолета), каза Юри Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, цитиран от "Украинска правда". Числото не е независимо потвърдено.

Коментирайки съобщенията, че Русия за първи път е използвала в условията на война хиперзвукови ракети, американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че очевидно Москва се опитва да си върне инициативата, но и че той не смята този тип ракети за въоръжение, което променя изцяло ситуацията.

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер не изключи Европейският съюз да спре изцяло да купува руски нефт и газ, предаде Ройтерс.