НАТО ще подкрепя Украйна, но няма да се намесва във войната. Това заявиха генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и германският канцлер Олаф Шолц. Столтенберг се срещна с канцлера в Берлин, буквално часове след като Зеленски държа реч пред депутатите от Бундестага и помоли за помощ.

Столтенберг и Шолц разговаряха близо час. Двамата отправиха остри критики към Русия, но подчертаха, че НАТО няма да се намесва военно.

„НАТО носи отговорността за това този конфликт да не ескалира допълнително. Намеса би била още по-опасна и ще причини още повече страдания, смърт и разрушения", посочи Столтенберг. 

„Путин разчита само на насилие и причинява огромни мъки в Украйна. Ние подкрепяме украинците“, заяви и Шолц. Той обеща финансова и хуманитарна помощ, но и доставка на военни средства.

Столтенберг похвали Германия за подкрепата и за това, че е приела вече няколко десетки хиляди бежанци от Украйна. С готовността си да превъоръжи Бундесвера канцлерът е показал смелост. Берлин ще отделя вече 2% от БВП за армията си, а още тази година ще изхарчи 100 милиарда евро за превъоръжаване.

Какот Клуб Z писа, малко преди това украинският президент Зеленски помоли за още помощ. 

Той остро критикува германската политика и бизнес за твърде близките връзки с Русия, които са допринесли за подготовката й за война.