Българският премиер Кирил Петков заяви, че правителството прави всичко възможно, за да организира приемането на бежанци от Украйна. Същевременно виждаме в социалните мрежи как за това се грижат основно доброволци. 

Решихме да сравним мерките за подпомагане на бежанците в Полша и у нас, а изводите остават за вас.

Директно парично подпомагане

Полша - 300 злоти (63 евро) еднократно при влизане

България - няма

У нас за съжаление бягащите от войната, които не разполагат с парични средства или не могат да ги обменят (колко места приемат да обменят украински гривни), трябва да разчитат на обикновени хора, за да си купят дреха, адаптирано мляко за бебето си или стоки от първа необходимост и храна.

Издръжка за престой

Полша - всеки гражданин или хотел, приютил бежанец, получава по 1200 злоти (253 евро) месечно в продължение на два месеца.

България - 40 лева на ден за подслон и храна се получават срещу фактура по фактически разходи и то само от регистрирани места за настаняване. За настаняване в частни домове няма подпомагане. 

Медицинска помощ

Полша - от вчера се издават национални номера ПЕСЕЛ (идентични с българския ЕГН) на всички бежанци и така те получават достъп до пълни услуги на здравната система, до каквито имат достъп и полските граждани.

България - само спешна медицинска помощ.

Социални помощи

Полша - пълен достъп до системата на социално подпомагане, например месечната помощ за дете е 500 злоти (105 евро) на месец.

България - пълен достъп до системата на социално подпомагане, няма данни колко са кандидатствалите.