На 16 март се очерта нова ситуация във военния конфликт в Украйна. Или поне така ни се иска, тъй като още няма нищо "черно на бяло", но дори Дмитрий Песков го каза: обсъжда се версия на австрийски или шведски неутралитет за Украйна. Това можело да се разглежда като "определен компромис".

Потвърди го и Лавров - имало надежда за постигане на мирен изход.

Да, обаче Украйна засега не приема този вариант. Михайло Подоляк от преговорния екип призна, че такъв разговор е бил "сложен на масата", но страната иска "украински модел" с гаранции за сигурност.

А войната си върви. Киев твърди, че нашественикът е бомбардирал мирни конвои и театър в Мариупол, в който са се криели граждани. Москва отрече, както винаги.

Володимир Зеленски пък говори пред американския конгрес и излезе с революционно предложение за създаване на нов световен съюз, който да действа бързо при подобни конфликти и бързо да ги разрешава.

Ясно е, че украинският лидер всячески опитва да се хареса на американците и да получи нещо повече от пари и обещания за бойни дронове.

Вече се говори за "сръбски реотан", след като седем години по-късно Сърбия се присъедини към санкциите, наложени на бившия украински президент Виктор Янукович.
Най-интересната новина от вътрешния политически живот в България бе визитата на шефката на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Резултатът? Министерският съвет става контактна точка с европейската прокуратура и може директно да подава информация, без тя да минава през главния прокурор Иван Гешев.
А Гешев определи като "юридическо недоносче" законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура.
И не - в петък няма да има втора конгресно-футболна битка между Димитър Бербатов и Борислав Михайлов. БФС сложа край на интригата ще има или не на 18 март ново общо събрание с вот. Интрига, която съюзът създаде сам.