Администрацията на Джо Байдън обмисля да предостави на Украйна дронове-убийци, произведени в САЩ - авангардни управляеми ракети, които могат точно да се прицелват в руски танкове и артилерийски позиции от километри. Това съобщиха пред Ен Би Си двама служители на Конгреса, запознати с въпроса.

Все още не е взето окончателно решение, но официалните лица твърдят, че Белия дом обмисля дали да оборудва Украйна с натоварените с експлозиви "Switchblades" и това да е част от новия пакет за военна помощ, който президентът Джо Байдън се очаква да обсъди в сряда.

Има два модела на оръжието - Switchblade 300 и 600. 300 е проектиран за точни удари по личния състав, а по-големият 600 е предназначен за унищожаване на танкове и други бронирани превозни средства.

Служителите на производителя AeroVironment не отговориха на исканията за коментар.

"Ние стоим редом до нашите съюзници и суверенните нации в правото им да защитават своите родини и живота си, когато това основно право е застрашавано", се казва в изявление на компанията на уебсайта й, озаглавено "AeroVironment стои с народа на Украйна и целия НАТО".

Switchblades са по същество роботизирани интелигентни бомби, оборудвани с камери, системи за насочване и експлозиви. Те могат да бъдат програмирани да поразяват автоматично цели на километри разстояние, както и да изчакват, докато настъпи подходящото време за удар. Компанията казва, че 600 може да лети за 40 минути и до 50 мили.

Те са оръжия за еднократна употреба, поради което са наричани "дронове камикадзе". Но са относително евтини - 300 може да струва само 6000 долара, според някои оценки.

И двете оръжия могат да бъдат настроени и изстреляни в рамките на минути. Те летят много по-бързо от турските дронове "Bayraktar TB2", които Украйна използва, за да нанесе щети на Русия, и вероятно ще успеят да проникнат в противовъздушната отбрана, която Русия поддържа над своите сили.

Американските военни са използвали ограничено Switchblade в битки в Афганистан и на други места, но досега не са оповестявали този факт, казаха източници.

Остават много въпроси относно дроновете - с колко от тях разполагат САЩ, колко бързо AeroVironment може да произвежда нови и колко продължително би било обучението за украинците, за да се научат да работят със системите.