Русия няма намерение да окупира територията на Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин.

"Появата на руски войски близо до Киев и други градове на Украйна не е свързана с намерението за окупация на тази страна. Ние нямаме такава цел", каза той и припомни, че е заявил това директно в обръщение на 24 февруари.

Говорейки за решението за започване на "специализираната военна операция" в Украйна, Путин подчерта, че по негова оценка възможностите за разрешаване на ситуацията чрез дипломация били напълно изчерпани.

"Просто не ни бяха оставени никакви възможности за мирно решаване на проблемите, възникнали не по наша вина. В тази връзка просто бяхме принудени да започнем специална военна операция", каза той.

Президентът добави, че тактиката на въоръжените сили на Русия по време на специалната военна операция напълно се оправдала.

"Що се отнася до тактиката на военните действия, която беше разработена от руското министерство на отбраната и нашия Генерален щаб, тя напълно се оправда", каза Путин.

"Нашите момчета, войници и офицери проявяват смелост и героизъм, правят всичко по силите си, за да избегнат загуби сред цивилното население на украинските градове", увери той.

Путин каза, че в самото начало на операцията в Донбас на киевските власти по различни канали, за да избегнат безсмислено кръвопролитие, "било предложено да не участват във военни действия, а просто да изтеглят войските си от Донбас".

"Те не искаха! Е, това е тяхно решение", завърши Путин.

Путин заяви, че антируските санкции удрят сериозно американците и европейците.

"Те (западните страни) избраха икономически, финансови, търговски и други санкции срещу Русия като оръжие, които сега удрят самите европейци и американци, между другото, чрез покачването на цените на бензина, енергията, храните, чрез загубата на работни места, свързани с руския пазар", каза държавният глава. "Тук няма нужда, както се казва, да се прехвърляме от болната глава към здрава, като обвиняваме страната ни за всичко", каза Путин.

Путин нарече западните санкции "урок" за руския народ.

"Замразяването на чуждестранни активи, сметки на руски фирми и физически лица е урок за националния бизнес, че няма нищо по-надеждно от това да инвестираш в собствената си страна", каза държавният глава.

Путин е убеден, че ограничаването на Русия е дългосрочна стратегия за Запада.

"Говорим само за причини. Политиката на сдържане, отслабване на Русия, включително чрез икономическа изолация, блокада е съзнателна дългосрочна стратегия", каза държавният глава.

Той отбеляза, че "самите лидери на Запада вече не крият, че санкциите не са насочени срещу лица или компании, целта им е да ударят цялата вътрешна икономика, в социалната, хуманитарната сфера, всяко семейство, всеки гражданин на Русия".

Президентът на Русия заяви, че санкционната политика на Запада срещу Москва има всички признаци на агресия.

"Всъщност подобни стъпки, насочени към влошаване на живота на милиони хора имат всички признаци на агресия по икономически, политически, информационни средства, тя е от тотален, неприкрит характер".

Путин призова гражданите на западни страни да не вярват на твърденията за предполагаема враждебност на Русия. 

"Искам и обикновените жители на западните държави да ме чуят. Те сега упорито се опитват да ви убедят, че всичките ви трудности са резултат от някакви враждебни действия на Русия, че трябва да плащате за борбата с митичната руска заплаха. От собствения си портфейл. Всичко това е лъжа", увери той. "Истината е, че настоящите проблеми, пред които са изправени милиони хора на Запад, са резултат от многогодишни действия на управляващите елити в техните държави, техните грешки, късогледство и амбиции", подчерта държавният глава.

Президентът определи за "морална и морална деградация, пълна дехуманизация" решението на Запада да не обърне внимание на жертвите в Донбас. Вместо това той отвръщал "очите си през последните осем години, когато майките в Донбас погребваха децата си, когато убиваха стари хора". 

Според Путин целият свят е принуден да плаща за амбициите на Запада.

"Митът за западното социално благосъстояние, за така наречения златен милиард, се срива", каза държавният глава.

Според него "днес цялата планета трябва да плати цената именно за амбициите на Запада, за опитите му по всякакъв начин да запази господството си".

Още в самото начало на изявлението си Путин обеща, че скоро ще бъде увеличена минималната работна заплата, заплатите на държавните служители, както и всички социални помощи, включително пенсиите. 

Той възложи на правителството да изчисли точните параметри на такова увеличение.

"И подчертавам: дори в сегашната тежка ситуация в края на годината трябва да постигнем намаляване на нивото на бедността и неравенството. Това е напълно постижима задача и днес", каза още президентът.

Путин призова Министерския съвет и регионите да се концентрират върху тази задача и добави, че тя "е не само от икономически характер, но е и въпрос на социална справедливост".

Според него няма нужда Руската централна банка да печата пари, тъй като страната има достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства. 

"Икономиката и бизнесът ни имат необходимите ресурси, за да изпълнят всички поставени цели, предизвикателствата само ще ни мобилизират", посочи той.