Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обвини в "пропаганда" браншовите организации на заведенията заради публикувана от тях и разпространена сметка за ток, в която компенсациите за скъпата ел. енергия са минимални.

Преди няколко дни ви разказахме за протестно писмо на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СБЗ), в което организациите съобщиха за "пореден абсурд при започналите да валят фактури за ток за месец февруари". Собственик на (неназовано) заведение получил сметка за ток на стойност 13 829 лв., в която отразените във фактурата компенсации са в размер на 118,84 лв. В сравнение, в същия период на минали години същият обект е плащал 5000 до 6000 лв., твърдят двете браншови асоциации.

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от рекета, който част от енергоразпределителните дружества с любезното съдействие на правителството упражняват върху изнемогващия български бизнес! Недопустимо е да ни мачкате по този начин, уважаеми госпожи и господа управляващи", възмущаваха се оттам.

В същия ден пък зам.-председателят на ГЕРБ и депутат Даниел Митов, който бе гост в ефира на БНТ, разказа за същия случай, като посочи, че все така неназованият собственик на е подал сигнала в партията.

Ден по-късно обаче, оказа се, че историята историята има и друга гледна точка. Тя бе изразена не от кой да е, а от заместник-министъра на енергетиката - в профила му във фейсбук. 

"Удобно, или най - вероятно нарочно, не ни се съобщава, че компенсацията е само за 1 ден, т.е. за 1 февруари, а от 2 февруари въпросната фирма е с нов договор за доставка и ще получи дължимата си компенсация със следващата фактура, като очакваната компенсация е за приблизително 2800 лева", написа той. 

И нещо повече - оказва се, че същата фирма е получила предния месец компенсация от над 3500 лв., нещо, което ресторантьорските организации не съобщиха - допълва Данаилов.

Клуб Z потърси за коментар председателя на БАЗ Ричард Алибегов. Оказа се, че го хващаме точно на излизане от среща със зам.-министъра, на която покрай обсъжданията за компенсациите за бизнеса, които ще продългат и през април, Алибегов е поставил и въпроса с "поста". Председателят на асоциацията първо посочи, че фирмата, чиято фактура бе публикувана от бранша, е негова.

Оказва се, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ в действителност не е сключило нов договор и компенсация все пак ще има, но не през март, а със сметката за април, разказа Алибегов. Което по думите му означава, че за това време бизнесът пак ще трябва да компенсира сам разходите.

Както е известно, целият бизнес у нас поиска по-големи компенсации за сметките за ток и заведенията не правят изключение. "Не можем да искаме от клиентите си 4-5 лева за кафе, нали", даде пример и днес Алибегов.

Действащите в момента компенсации за цената на тока на небитовите потребители.  В момента се предлага следната схема: компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия в размер на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), пазар "Ден напред", и действителната пазарна цена за юли м. г. (185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh. 

По думите на Алибегов се очаква кабинетът да предложи не таван от не 250 лв./MWh, а 300. Което за неговия бранш обаче не е от значение.