Бизнесът ще получи компенсации за скъпия ток и през април. Компенсациите ще бъдат по-високи от тези досега.

Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с представители на работодателски организации. В разговора участваха също вицепремиерът Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов.

Сега действащата мярка изтича в края на месеца.

"С колко - предстои да уточним. До края на април заедно ще изготвим нов механизъм за търговия на ток, който да дава сигурност и предсказуемост на фирмите", посочи обаче Нинова.

Петков поясни, че за разлика от настоящата ситуация, при която бизнесът купува електроенергия за ден напред, новият механизъм ще стимулира сключването на дългосрочни договори за електроенергия. По този начин ще бъдат преодолени флуктуациите на пазара и ще се увеличи делът на дългосрочните договори.

"За съжаление в последните 10 години това не беше направено. Ако имахме такъв механизъм, в момента бизнесът нямаше да бъде изправен пред настоящите рискове. Радвам се, че сега заедно ще го реализираме и то в много бърз порядък", посочи премиерът.

Само преди 10 дни българският бизнес поиска по-високи от действащите в момента компенсации за цената на тока на небитовите потребители.  В момента се предлага следната схема: компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия в размер на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), пазар "Ден напред", и  действителната пазарна цена за юли м. г. (185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh.

Бизнесът обаче предупреди: "при средномесечна цена от 750лв./MWh, например, каквато вече е вероятно да постигнем, компенсацията ще се ограничи до 250 лева, а ще останат ефективно за плащане от небитовите потребители непосилните 500лв./MWh. При такава картина много предприятия ще спрат работа."

Междувременно Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СБЗ) съобщиха за "пореден абсурд при започналите да валят фактури за ток за месец февруари". 

Собственик на (неназовано) заведение получил сметка за ток на стойност 13 829 лв., в която отразените във фактурата компенсации са в размер на 118,84 лв. В сравнение, в същия период на минали години същият обект е плащал 5000 до 6000 лв.  

Или от БАЗ и СБЗ изчисляват:

Обща сума: 13 829лв.

Компенсация: 118,84лв.

Сума за плащане: 13 710лв.

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от рекета, който част от енергоразпределителните дружества с любезното съдействие на правителството упражняват върху изнемогващия български бизнес! Недопустимо е да ни мачкате по този начин, уважаеми госпожи и господа управляващи", възмущават се оттам.