Военна лекарка от полка на Националната гвардия "Азов" на Украйна, която сега се намира в Мариупол, Донецка област, призовава украинските власти да направят всичко, за да деблокират обсадения от руските сили град и описва какво се случва в него, предава информационния сайт "Гордон".

Призивът на военнослужещата е публикуван в канала на Azov Telegram, името й не се споменава.

Тя казва, че хората просто не могат да си представят мащабите на бедствието в Мариупол.

"Ние, лекарите, денонощно сме под обстрел от вражески самолети и артилерия, се опитваме да помогнем не само на военните, но и на цивилните. Защото линейките вече не вървят и никой не помага на никого. И почти всеки снаряд "Град" носи разрушение.

Това не са просто ранени.Това са откъснати ръце и крака, извадени очи, разкъсани части от тялото, изпадащи вътрешности...Разбирам, че боли да ме слушате, защото сред ранените и мъртвите може да има и ваши близки и приятели Но слушайте, защото трябва да разберете ситуацията и да действате”, казва военнослужещата.

Тя призова всички граждани не само постоянно да напомнят за Мариупол, но и да „крещят за това“.

"Защото не искаме посмъртно да бъдем герои и мъченици. Хората искат да живеят и възстановяват разрушената Украйна. Хората, които защитават правото си да бъдат украинци от 2014 г. Тогава не е нужно да правите филми за това и да пишете книги. Не знаехме и не можехме да помогнем. Знаехте и можехте. Често всичко, което можем да направим, е да обявим смъртта и да молим близките да се отдалечат от телата в убежищата, защото няма как да погребат телата. И също така няма начин да извадим хората, които са там изпод развалините  с фрактури и бавно умират“, каза още военната лекарка.

Тя се възмути, че някои граждани публикуват „радостни снимки за предстояща победа“ в момент, когато стотици хиляди хора остават блокирани в Мариупол.

„Да, Украйна със сигурност ще спечели, но десетки, стотици хиляди просто ще загинат. Защото официалната статистика е много оптимистична, липсват им нули... Деблокирайте Мариупол и им дайте възможност да донесат лекарства, да евакуират ранените и да погребат по човешки мъртвите! Ние не сме мъченици, ние сме бойци, но сега имаме нужда от помощта на цяла Украйна“, каза медицинската служителка на "Азов".