Японските ядрени регулатори одобриха план за изливане на вода от атомна електроцентрала "Фукушима" в океана, съобщи японското правителство, цитирано от Ройтерс.

Водата, която бе използвана за охлаждане на реакторите след аварията през 2011 г., се съхранява в огромни резервоари в централата и възлиза на повече от 1,3 милиона тона.

Регулаторите сметнаха за безопасно да излеят водата, в която все още има следи от тритий, се казва в изявление на външното министерство.

Операторът на централата "Tokyo Power Electric Company" (TEPCO) ще бъде подложен на допълнителни инспекции от регулаторите, уверяват от министерството.

TEPCO планира да филтрира замърсената вода, за да премахне вредните изотопи с изключение на трития, който е труден за отстраняване. След това водата ще бъде разредена и излята в океана, за да се освободи място и да се продължи с извеждането на реакторите от от експлоатация.

Планът среща твърда съпротива от страна на риболовните съюзи в региона, които се опасяват от въздействието му върху техния поминък. Съседите Китай, Южна Корея и Тайван също изразяват загриженост.