Руската инвазия в Украйна е "тактически и стратегически провал", увери на заседание на Съвета за сигурност на ООН полският министър на външните работи Збигнев Рау, цитиран от Франс прес.

Рау отчете, че в резултат Москва е променила своя подход и "атакува цивилни" цели. Това е "държавен тероризъм", подчерта полският външен министър, чиято страна е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) тази година. Той обеща, че отговорните за такива нападения "ще бъдат съдени".

Полша, която граничи с Украйна, е сред водещите поддръжници на своята съседка пред лицето на руската агресия.

Русия ме обвинява, че не съм безпристрастен, припомни полският външен министър и подчерта, че "безпристрастността свършва там, където започват нарушенията на международното хуманитарно право".

В рамките на ОССЕ "Русия имаше всички възможности да работи по дипломатически път за разсейване на своите опасения и безпокойства в областта на сигурността", отбеляза Збигнев Рау. Той изрази съжаление, че се е сбъднал "най-лошият сценарий".

"Ще посетя скоро Молдова и Западните Балкани, за да събера подкрепа за слагане на край на войната и за даване на нов импулс на ОССЕ", съобщи полският външен министър.

На пресконференция след заседанието той отново призова Русия да прекрати военните действия и да съдейства за "мирно решение на сегашната криза".