Русия спря достъпа до социалната мрежа Instagram, собственост на Meta, компанията майка на Facebook, предаде агенция Интерфакс.

Руски съд уважи искане на прокуратурата да обяви Меta за екстремистка организация и да я забрани на територията на Руската федерация.

Причината е, че Facebook и Instagram позволили на свои ползватели да призовават към насилие спрямо руските войски, мотивира се руското правосъдие.

„Подобни действия на ръководството на компанията не само формират идеята за допустимост на терористични дейности, но са насочени и към разпалване на омраза и вражда към гражданите на Руската федерация“, заявява руската Главна прокуратура, цитирана от Интерфакс.

Освен социалните мрежи Facebook, Instagram, Meta притежава и приложенията WhatsApp и Messenger от Facebook.

Главната прокуратура също поиска от руския комуникационен регулатор Роскомнадзор напълно да блокира Instagram в Руската федерация. Агенцията заяви, че ще направи това в 00:00 часа на 14 март, за да даде време на активните потребители да мигрират съдържанието си и да предупредят абонатите.

Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело срещу служители на Meta по  обвинения в публични призиви за екстремистка дейност; подпомагане на терористични дейности.

На 4 март в Русия по искане на Главната прокуратура Facebook беше блокирана за това, в което руските власти виждат "цензура на руски медии".

Така социалните мрежи Facebook, Instagram и Twitter са напълно блокирани в Русия.